Administraţia SUA a anunţat luni seara trimiterea unui număr suplimentar de 1.000 de soldaţi în Orientul Mijlociu, care vin în completarea celor 1.500 de militari a căror trimitere în regiune a fost anunţată luna trecută, după atacul asupra a patru petroliere în largul Mării Arabiei.

Potrivit Washingtonului, trimiterea de noi trupe în Orientul Mijlociu are scopul de protejare a intereselor în regiune, „asigurarea securităţii şi integrităţii militarilor americani desfăşuraţi în regiune” şi supravegherea activităţilor iraniene, în contextul în care Teheranul este acuzat că ar fi la originea ultimelor atacuri asupra a două nave petroliere, săptămâna trecută, în Golful Oman, transmite Agerpres.

„Recentele atacuri iraniene validează informaţiile operative de încredere şi credibile pe care le-am primit cu privire la comportamentul ostil al forţelor iraniene şi al grupărilor pe care acestea le susţin, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru cetăţeni şi interesele americane în întreaga regiune”, a explicat ministrul apărării interimar al SUA, Patrick Shanahan, citat într-un comunicat.

Potrivit Pentagonului, Statele Unite nu încearcă să intre în conflict cu Iranul, dar noi trupe vor fi desfăşurate „în scopuri defensive pentru a răspunde ameninţărilor aeriene, navale şi terestre în Orientul Mijlociu”.

SUA au trimis în urmă cu câteva săptămâni un portavion, o navă de război transportând vehicule militare, precum şi o baterie de rachete Patriot.

Aceste anunţuri intervin în timp ce Teheranul a anunţat luni că nu va mai respecta, începând cu 27 iunie, una din clauzele acordului internaţional din 2015 privind programul său nuclear şi anume plafonul de 300 kg pentru rezervele sale de uraniu îmbogăţit.

„Preşedintele Trump a fost clar în legătură cu acest subiect şi a spus că nu va permite Iranului să-şi dezvolte arme nucleare”, a reacţionat luni Consiliul Securităţii Naţionale al SUA.

Luni, Pentagonul a publicat noi imagini cu care ar demonstra că Iranul se află în spatele atacurilor asupra navelor petroliere din Golf. Cu toate acestea statele membre ale UE au rămas rezervate în ceea ce privește recunoașterea acuzațiilor aduse Iranului de către SUA.