Într-un interviu pentru revista germană Bild, Volodimir Zelenski a declarat că știe deja ce va discuta cu Vladimir Putin în cazul unei eventuale întâlniri a celor doi lideri politici. În mare parte, președintele ucrainean spune că are de gând să pună foarte clar în discuție punctele critice pe subiectele Crimeii și a Donbasului.

Întrebat de reporterul revistei germane Bild care vor fi primele cuvinte pe care Putin le va auzi din partea omologului său ucrainean, Zelenski a spus că, în primul rând, va ridica problema Crimeii și a Donbasului, relatează RBK-Ucraina.

„Să pornim de la faptul că Donbasul și Crimeea înseamnă Ucraina. Crimeea este Ucraina și sperăm că în curând se va întoarce la noi. Iubesc foarte mult Crimeea, am fost de multe ori acolo. Este o zonă unică în Ucraina, cu un mediu aparte și o istorie specială. Pentru mine Crimeea a fost și rămâne parte a Ucrainei”, a spus Zelenski.

La 17 iunie, Zelenski a fost într-o vizită oficială la Paris, unde s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron, care a lăudat „curajul şi determinarea noului său omolog ucrainean de a face să tacă armele în estul Ucrainei”.

În cadrul unui briefing de presă de la finele întâlnirii, liderul de la Kiev a anunțat că Ucraina nu va purta dialoguri directe cu separatiștii și că toate negocierile se vor purta la nivel internațional, în special în cadrul întâlnirilor Grupului de contact de la Minsk.