Europa nu mai are mult timp la dispoziţie pentru a salva acordul nuclear cu Iranul după retragerea Washingtonului, a informat preşedintele iranian Hassan Rouhani miercuri, conform agenţiei Fars, relatează Reuters.

„Este un moment crucial şi Franţa încă poate colabora cu ceilalţi semnatari şi astfel poate juca un rol istoric pentru a salva acest acord, în puţinul timp rămas”, a declarat Rouhani la o întâlnire cu noul ambasador francez din Iran, transmite News.ro.

Rouhani a precizat că anularea acestui acord nu ar fi în interesel regiunii sau al lumii în general.

Preşedintele american Donald Trump a retras anul trecut SUA dintr-un acord nuclear semnat de Iran şi puterile mondiale, reintroducând sancţiuni asupra Teheranului. Trump a condamnat acordul şi a susţinut că nu este unul permanent şi nu are în vedere programul de rachete balistice al Iranului.

Semnatarii europeni ai acordului – Franţa, Marea Britanie şi Germania – au aceleaşi îngrijorări ca şi SUA privind dezvoltarea de rachete balistice a Iranului precum şi privind activitatea din regiune a Teheranului.

Totuşi, statele europene au apărat acordul şi susţin că este cea mai bună cale de a limita capacităţile nucleare ale Iranului şi că reprezintă o bază pentru viitoare negocieri.