Un raport al Comisiei Europene a concluzionat că surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută", este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului, citat de Financial Times.

„Rețelele sociale nu au reușit să combată activitatea dăunătoare, în ciuda îmbunătățirilor din unele domenii, spun autorii raportului și avertizează că în caz de eșec, există riscul impuneriii unor măsuri de reglementare”, se arată în raportul inițial al Bruxellesului, citat de Financial Times.

Documentul nu trage concluzii despre cine a fost în spatele dezinformării sau modul în care a fost aceasta coordonată, dar susține că alegerile au fost supuse încercărilor la scară largă de a induce în eroare alegătorii.

„Dovezile adunate indică o activitate dezinformativă continuă și consistentă a surselor rusești care viza reducerea participării la vot și afectarea preferințelor alegătorilor. S-a urmărit contestarea legitimității democratice a Uniunii Europene și utilizarea dezbaterii publice controversate în unele chestiuni precum migrația și suveranitatea”, se arată în raportul Comisiei Europene și al departamentului de politică externă al UE.

„Raportul spune că tactica dezinformării a evoluat rapid ca răspuns la contramăsurile luate de țări și companiile tehnologice”. În loc să efectueze operațiuni la scară largă pe platforme digitale, jucătorii, în special cei legați de surse rusești, se pare că au făcut o alegere în favoarea unor operațiuni localizate, mai mici, care sunt mai dificil de detectat și combatut, se arată în raport.

„Dezinformarea la care face referire raportul Comisiei Europene include utilizarea incendiului din aprilie de la Catedrala Notre Dame pentru a demonstra declinul presupus al valorilor occidentale și creștine în UE”.

Un alt exemplu a fost modul în care unele surse au subliniat că scandalul corupției care a dus la răsturnarea guvernul austriac din luna mai a fost organizat de „statul european intern” și serviciile de securitate germane și spaniole. Relatările vizând scăderea interesului pentru alegeri au inclus materiale care subliniază „inutilitatea puterii legislative europene” și că aceasta este controlată de „grupuri de interese”.

„Raportul arată că Comisia Europeană intenționează să evalueze până la sfârșitul anului dacă trebuie să introducă standarde mai stricte pentru companii față de mecanismele de raportare voluntară care sunt în prezent în vigoare”, scrie Financial Times.

„Dacă rezultatele acestei evaluări nu vor fi satisfăcătoare, Comisia poate sugera inițiative suplimentare, inclusiv de natură normativă”, se subliniază în raport, relatează Pagina de Rusia.