Secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a reiterat duminică afirmaţiile privind responsabilitatea Iranului în atacul asupra a două petroliere, care a avut loc joi în Golful Oman, afirmând că SUA vor garanta trecerea prin Strâmtoarea strategică Ormuz.

Şeful diplomaţiei americane nu a dorit să discute diferitele opţiuni avute în vedere de Washington pentru a proteja navigaţia comercială în regiune sau pentru a sancţiona Iranul după aceste atacuri, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Trebuie să ţineţi minte că noi vom garanta libertatea navigaţiei prin strâmtoare”, a dat asigurări Pompeo la Fox News Sunday.

O treime din petrolul mondial transportat pe mare trece prin această strâmtoare dintre Golful Persic şi Marea Oman, ale cărei coaste sunt în mare parte iraniene.

„Este vorba de o provocare internaţională, importantă pentru întreaga lume în ansamblul său. SUA vor asigura că toate deciziile diplomatice şi de alt fel vor fi luate pentru a atinge acest obiectiv”, a spus Pompeo.

În schimb, el nu a vrut să intre în detaliile probelor pe care le-ar avea SUA în privinţa responsabilităţii Teheranului în aceste atacuri.

„Este vorba de atacuri ale Republicii Islamice a Iranului asupra comerţului maritim, asupra libertăţi de navigare cu intenţia clară de a refuza circulaţia prin strâmtoare”, a declarat el.

Vineri, Armata SUA a publicat imagini care ar dovedi că Iranul ar fi responsabil de atacurile care au vizat două petroliere joi dimineață în Golful Oman. Iranul a respins însă acuzațiile SUA privind implicarea sa în aceste atacuri.