Prima slujbă oficiată în Catedrala Notre-Dame din Paris după incendiul din aprilie care a afectat lăcaşul de cult a avut loc sâmbătă, potrivit Reuters.

Prin organizarea acestei slujbe, preoţii doresc să demonstreze că viaţa comunităţii merge înainte. La eveniment au participat doar în jur de 30 de persoane, care au fost nevoite să poarte echipamente de protecţie, având în vedere că structura edificiului continuă să fie instabilă.

„Este un simbol frumos. Va participa un grup mic de persoane şi este de înţeles de ce, având în vedere că încă sunt probleme legate de siguranţa clădirii”, a spus ministrul francez al Culturii, Franck Riester, într-un interviu acordat postului de radio Europe 1 înaintea ceremoniei.

El a mai declarat că lăcaşul de cult este încă „într-o stare fragilă, mai ales cupola, care încă riscă să se prăbuşească”.

Victima unui incendiu izbucnit în aprilie, Catedrala Notre-Dame, care era vizitată anual, în medie, de 12 milioane de persoane, a fost parţial distrusă, fleşa şi o mare parte din acoperiş prăbuşindu-se sub flacări.

Pe 11 mai, Adunarea Naţională a Franţei a adoptat un proiect de lege referitor la restaurarea Catedralei Notre-Dame în cinci ani, un termen considerat de unii experţi „ambiţios”.

Experţii au estimat că restaurarea ar urma să coste între 600 şi 700 de milioane de euro, relatează Mediafax.