Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a întâlnit luni, la Tokio, cu împăratul Naruhito, devenind astfel primul lider al unui guvern străin primit în audienţă de noul împărat al Japoniei de la urcarea acestuia pe tron la 1 mai, după abdicarea tatălui său, Akihito, informează agenţiile de presă internaţionale.

Donald Trump şi soţia sa, Melania, au fost primiţi luni de împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako la Palatul imperial de la Tokyo. După o discuţie de complezenţă şi schimburi de daruri în interiorul Palatului imperial, familia Trump şi cuplul imperial nipon au asistat la o ceremonie de trecere în revistă a trupelor japoneze.

Împăratul Naruhito i-a dăruit preşedintelui Donald Trump un vas tradiţional japonez din ceramică şi unul din porţelan. Trump i-a dat împăratului un instrument muzical, o violă realizată în Statele Unite, dar şi o fotografie a compozitorului american Aaron Copland.

Prima doamnă i-a dăruit împărătesei Masako un set de birou ce conţine un stilou din lemn de stejar roşu pe un suport reprezentând Universitatea Harvard. Împărăteasa a studiat economia la Harvard. La rândul său, împărăteasa i-a oferit Melaniei Trump o cutie ornamentala cu design tradiţional japonez.

Potrivit presei, nu împăratul Naruhito l-a ales pe Trump să fie primul său oaspete străin, ci premierul Shinzo Abe, în încercarea de a intra în graţiile lui Trump, în contextul în care liderul SUA ameninţă cu impunerea de taxe suplimentare potenţial devastatoare asupra industriei auto nipone.

După întrevederea cu noul suveran nipon, Donald Trump a mers la Palatul Akasaka, o reşedinţă de stat a Japoniei, pentru discuţii, un dineu de lucru şi o conferinţă de presă comună alături de premierul nipon Shinzo Abe. Ulterior, luni seară, soţii Trump vor fi oaspeţi la un banchet de stat găzduit de familia imperială.

Preşedintele american a avut convorbiri oficiale cu premierul Shinzo Abe, cu care duminică a jucat golf şi a participat la un turneu de sumo. Pe agenda discuţiilor s-au aflat negocierile comerciale bilaterale în curs şi dosarul nord-coreean.Preşedintele Donald Trump a deplâns în deschiderea discuţiilor cu premierului Shinzo Abe existenţa unui „enorm dezechilibru” comercial cu Japonia, apreciind însă că există soluţii de depăşire a acestuia.

„Lucrăm asupra dezechilibrului schimburilor comerciale. Dezechilibrul este enorm. Noi, însă, lucrăm la asta”, a declarat şeful statului american, o aluzie la negocierile comerciale în curs. „Sunt sigur că vom găsi o soluţie cândva în viitor”, a adăugat Trump, în contextul în care nu se întrevede încheierea unui acord înaintea verii.

Totodată, preşedintele Statelor Unite a estimat că ţara sa şi Coreea de Nord au un „mare respect” reciproc, în pofida impasului în care se află negocierile din dosarul nuclear şi a testelor cu rachete desfăşurate recent de autorităţile de la Phenian.

Înainte de a părăsi Japonia, Trump va efectua marţi o vizită și la baza navală Yokosuka, unde se va întâlni cu militarii americani staţionaţi acolo.

Sursa: Mediafax