În aceeași zi cu alegerile europarlamentare, în Italia sunt şi alegeri locale, iar peste o sută de români s-au înscris în cursa electorală pentru un fotoliu de consilier local. Este vorba de oameni cu profesii diferite - de la profesori, la scriitori şi jurnalişti.

Pe 26 mai, italienii din peste 3.800 de localităţi votează şi pentru a-şi alege primarii şi consilierii, nu doar europarlamentarii. Este şi cazul regiunii Emilia-Romagna, iar cei aproape o sută de mii de români de aici îşi pot alege consilierii chiar din rândul propriilor conaţionali.

Printre cei trei este şi Irina Turcanu. Scriitoarea de 34 de ani locuiește în Italia din 2001, are doi copii și candidează pentru un loc de consilier în localitatea Coli.

„După ce am terminat liceul am fost la facultate la Milano, am studiat Filosofia și acum fac diferite studii care să-mi permită apoi să fac doctoratul tot în filosofie”, spune Irina.

Aproape o mie de oameni trăiesc în Coli, iar printre ei sunt și 30 de români. Irina spune că s-a implicat în politică pentru a schimba ceva în comunitate. Nu a fost tocmai uşor, fiindcă s-a lovit de prejudecăţi în special din direcţii neaşteptate.

„Discriminările pe care le-am trăit au fost mai mult din mici comunități de români. A fost ciudat, pentru că nu mă așteptam la o reacție de acest gen. Nu suntem doar îngrijitoare, mame, imigranți. Nu suntem doar asta. Suntem mult mai mult, suntem și cultură, suntem și o limbă care este foarte asemănătoare cu italiana. Mi-ar plăcea ca această realitate să ajungă și printre comunitatea italienilor”, a adăugat scriitoarea care candidează pentru postul de consilier.

Oamenii din Coli o apreciază pe Irina, aşa că li s-a părut oarecum firesc să candideze.

Renato Torre, candidat pentru postul de primar, spune că Irina este deja o persoană de-a locului - este de aproape 20 de ani în Coli, și-a adus familia în aici și este o reprezentantă importantă pe lista de candidați.

Salariul de consilier local este mai mult simbolic în Italia și variază în funcție de numărul de locuitori - între 18 și 36 de euro pentru fiecare ședință la care participă persoana respectivă, relatează Digi24.