Theresa May și-a anunţat astăzi demisia din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii. Cedând în cele din urmă presiunilor opoziției, dar și apelurilor venite din partea formaţiunii sale politice, Partidul Conservator, aceasta a declarat că se va retrage din reședința de pe Downing Street la data de 7 iunie.

Anunțul a fost făcut după o întâlnire cu Graham Brady, preşedintele „Comitetului 1922”, responsabil cu organizarea Partidului Conservator. Ulterior, premierul britanic a ieșit în fața presei și a ținut un discurs de aproximativ patru minute. La sfârșitul acestuia, cu lacrimi în ochi, Theresa May și-a anunțat demisia.

„Va rămâne un mare regret pentru mine că nu am reușit să realizez Brexitul. Acest lucru rămâne pe umerii succesorului meu. Pentru a reuși acest lucru, el sau ea va trebui să găsească drumul către atingerea unui consens în Parlament, lucru care mie nu mi-a reușit. Un asemenea consens poate fi atins numai în cazul în care toate părțile angajate în dezbatere sunt dispuse să încheie un compromis. „Compromisul” e un cuvânt murdar, dar întreaga noastră viață depinde de compromisuri”, a declarat Theresa May, adăugând că, în ciuda faptului că nu a reușit să obțină aprobarea unui acord cu privire la Brexit, este mândră totuși de progresele realizate în privința problemelor principale din Marea Britanie, economice și sociale.

Theresa May, în vârstă de 62 de ani, a preluat şefia guvernului în iulie 2016, la scurt timp după referendumul la care 52% dintre votanţi s-au pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Ea nu a reuşit să strângă însă în jurul viziunii sale privind ieşirea din UE o clasă politică foarte divizată pe acest subiect, ca şi societatea britanică.

Acordul de divorţ pe care l-a negociat cu Bruxellesul a fost respins de trei ori de deputaţi, ceea ce a obligat cabinetul să amâne Brexit-ul cel târziu până la 31 octombrie – faţă de 29 martie, data iniţială – şi să organizeze scrutinul pentru Parlamentul European, potrivit blacknews.ro.