Un tânăr care ameninţa să arunce în aer Trump Tower şi consulatul Israelului din New York a fost arestat miercuri la New Jersey, a anunţat procurorul federal al acestui stat vecin New York-ului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Anchetatorii afirmă că au găsit o întreagă serie de mesaje ameninţătoare pe reţelele de socializare postate de Jonathan Xie, un tânăr 20 de ani, simpatizant al Brigăzilor Al-Qassam, ramura armată a mişcării islamiste Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza. 

Jonathan Xie, originar din Basking Ridge, comunitate bogată din New Jersey, a fost inculpat pentru două capete de acuzare referitoare la tentativa de susţinere materială a unui grup terorist, pasibile cu câte 20 de ani de închisoare fiecare: mărturie falsă şi ameninţare interstatală.

„Ameninţarea emanând de la extremişti violenţi, autoradicalizaţi în SUA, rămâne persistentă”, a subliniat procurorul Craig Carpenito într-un comunicat. „Deşi majoritatea americanilor ştiu de Statul Islamic, luăm în serios pe cei care ajută orice organizaţie teroristă recunoscută”, a adăugat el. 

Jonathan Xie a trimis 100 de dolari în decembrie unui presupus membru al Brigăzilor Al-Qassam şi s-a lăudat cu privire la aceasta pe Instagram, admiţând: „Ştiu că este ilegal”. 

În februarie, el a spus că doreşte să se angajeze în armata americană „pentru a învăţa cum să ucidă”.

În aprilie, acesta a postat pe Instagram fotografii cu Trump Tower suprapuse pe un mesaj în care susţinea că ar vrea să pună o bombă acolo.

Sub o altă fotografie, Jonathan Xie întreba: „Ar trebui oare aruncat în aer Trump Tower?”, propunând să se răspundă prin da sau nu la întrebare - un mini-sondaj însoţit de o pictogramă care reprezenta o bombă. 

În aprilie, tot pe Instagram, el a postat drapelul Hamas şi o armă, afirmând că vrea să meargă la o „defilare proisraeliană” şi să „ucidă cât mai multă lume”. 

Ultima tentativă de atentat la New York datează din decembrie 2017: un bărbat originar din Bangladesh, inspirat de gruparea jihadistă Statul Islamic, a încercat să se arunce în aer pe culoarele metroului din Times Square, dar nu a făcut decât să se rănească uşor. 

Recunoscut vinovat în noiembrie trecut, el urmează să-şi primească sentinţa la 10 septembrie, potrivit bzv.ro.