Cancelarul german, Angela Merkel, și-a exprimat sprijinul pentru noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, învestit în funcţie luni, scrie Evropeiska Pravda, citată de Rador.

„Germania va continua să sprijine în mod activ Ucraina în ceea ce priveşte implementarea reformelor și dreptul la propria suveranitate și integritate teritorială” - a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Martin Fitz, citând o declaraţie făcută de Merkel. Totodată, el a calificat drept „aparent logică” decizia lui Volodimir Zelenski de a dizolva parlamentul şi de a anunța alegeri anticipate în Ucraina, relatează hotnews.ro.

Germania a fost reprezentată la ceremonia de învestire a lui Volodimir Zelenski de fostul președinte Christian Wulff. Ministerul de Externe al Germaniei a explicat că, la ceremonia de la Kiev, nu au fost prezenţi membri ai actualului guvern de la Berlin din cauza faptului că autorităţile ucrainene au stabilit data învestirii noului preşedinte cu foarte puțin timp înainte de eveniment.

Totodată, Germania a decis să acorde Ucrainei asistență tehnică și financiară în valoare de 82 de milioane de euro, un protocol în acest sens fiind semnat luni, la Kiev, scrie „Evropeiska Pravda”, citând o declaraţie a ambasadorului ucrainean la Berlin, Andri Melnik.

„Un cadou minunat din partea Germaniei cu prilejul învestirii președintelui Volodimir Zelenski: Berlinul acordă Ucrainei asistență tehnică și financiară în valoare de 82 de milioane de euro, pentru implementarea reformelor ucrainene în cursul anului 2019”, a scris ambasadorul ucrainean pe Twitter.

Ute Kochlowski-Kadjaia, președintele Uniunii Economice Germane pentru Europa de Est, și-a exprimat şi ea sprijinul pentru noul preşedinte al Ucrainei. „Sperăm ca Zelenski să poată fructifica imensa încredere pe care i-au acordat-o ucrainenii printr-un ritm accelerat al reformelor și va combate cu succes corupția și birocrația”, a subliniat Ute Kochlowski-Kadjaia.

Amintim că marți, 21 mai, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit în fruntea administraţiei prezidenţiale pe Andrii Bogdan, un avocat cu legături oligarhice care a mai deținut anterior şi alte funcţii guvernamentale.