Eforturile Kremlinului de a menține Ucraina în orbita Rusiei includ invazia militară, crima politica și presiunile economice. Cu toate acestea, un fapt mai puțin cunoscut este că Moscova a organizat campanii secrete în încercarea de a provoca conflicte între autoritățile ucrainene cu vecinii săi occidentali, scrie The Wall Street Journal, citând oficialii din Ucraina și Uniunea Europeană.

Examinarea cazului judecat in Polonia a scos în evidență varietatea provocatorilor angajați de Kremlin pentru a incita la ura etnică în zonele pe care cândva le-a avut în stăpânire. Astfel, doi fasciști polonezi au recunoscut că au luat bani de la un susținător al lui lui Putin pentru a incendia Centrul Cultural Maghiar din Ucraina. Oficialii spun că discuțiile interceptate, marturiile martorilor oculari și alte informații, precum și sprijinul acordat de agentii Moscovei, indică faptul că Rusia încearcă în secret să implice Kievul în diferite conflicte cu aliații săi europeni.

„Rusia acuză așa-numitii fasciști ucraineni pentru că dorește ca oamenii să-și întrebe guvernelor:” Cât vom mai susține asa ceva? „” – povesteste șeful de aparat al SBU, Igor Guskov. Strategia Moscovei de a provoca conflicte dintre Ucraina și vecinii săi occidentali a avut un oarecare succes. Ungaria, condusă de prim-ministrul naționalist Viktor Orban, a blocat întâlnirile la nivel înalt dintre Kiev și NATO începand din 2017, din cauza a ceea ce Budapesta numește drept „încălcare a drepturilor” maghiarilor din Transcarpatia.

Războiul din Ucraina, care se desfășoară pentru al șaselea an, a devenit unadevarat  laborator rusesc pentru testarea metodelor de răspândire a haosului și de dezinformare a opiniei publice. După ocuparea Crimeei și declansarea razboiului din Donbas, Rusia a început să propage discordia prin tactici ascunse, inclusiv prin crime politice și atacuri cibernetice.

În Ucraina, care rămâne una dintre cele mai sărace țări din Europa, se pot angaja pe bani putini demonstranți falsi sau batauși, inclusiv din randul unor mici grupari radicale, dar active. Mass-media locale pot fi mituite pentru a publica relatari false, care apoi sa fie retipărite atât în ​​Ucraina, cât și în Europa.

KGB-ul folosea tactici similare de înșelăciune în timpul Războiului Rece. În 1964, CIA a indicat în raportul său că spionii URSS din Germania de Vest au incendiat o sinagogă și au desenat svastica fascista pentru a discredita aceasta țara.

O versiunea modernă a acestor evenimente a avut loc pe 29 martie 2017, când cineva a aruncat o grenadă în curtea consulatului polonez din orasul ucrainean Luțk. În dimineața următoare, o mulțime de oameni, afisand sloganurile „Nu  genocidului polonezilor” și „Polonezii sunt frații noștri”, a blocat drumul care leagă Ucraina de Polonia.

SBU susține că în multime nu a existat nici macar un etnic polonez. Atacul propriu-zis din Luțk a fost o provocare, planificată și finanțată de activiștii de dreapta, care apoi au fugit în Rusia.

Polonia, în ciuda istoriei conflictuale cu Ucraina, face lobby pentru integrarea vecinului său în Uniunea Europeană. De asemenea, Varșovia și Kievul împărtășesc suspiciunile cu privire la activitatile subversive ale Kremlinului.

Ungaria însa, condusă de Orban, a adoptat o poziția ostilă față de Ucraina. Publicația aminteste despre cazul atacului asupra Centrului Cultural Maghiar din Ujgorod (în vestul Ucrianei), care a fost organizat de doi naționaliști polonezi pe banii unui german ”iubitor al Kremlinului”.

Și deși nimeni din Ucraina nu este responsabil pentru acest atac, vestea ca intr-un oras din Ucraina ”au fost atacati maghiarii” a fost de ajuns pentru ca Orban să arunce cu acuzatii împotriva Kievului și să blocheze contactele Ucrainei cu NATO.

Pagina de Rusia