Preotul Dmitri Smirnov, şeful Comisiei Patriarhiei ruse pentru problemele legate de protecţia familiei, mamei şi copilului, a cerut o revizuire drastică a întregului sistem de educaţie a băieţilor în Rusia.

Mai întâi de toate, preotul pledează pentru impunerea unei cote minime în şcoli pentru profesorii bărbaţi şi pentru revalorizarea armatei ca „şcoală a vieţii". 

„Majoritatea bărbaţilor din ţara noastră sunt educaţi exclusiv de femei – mama, bunica, profesoara, la şcoală, educatoarea, la grădiniţă. Ei nu pot să devină bărbaţi adevăraţi. Cresc nişte papă-lapte care nu sunt capabili de nimic – se tem de armată, nu ştiu cum să se bată, nu vor nici să muncească. Cel mai important verb pe care îl aud de dimineaţă până seara este „mănâncă”. Aşadar, „mănâncă” tot timpul şi în final avem nişte fiinţe care nu seamănă nici de departe cu ceea ce ar trebui să fie bărbaţii adevăraţi”, a declarat preotul într-o întâlnire cu enoriaşii din eparhia Tomsk.

Oficialul solictă ca cel puţin 40% din posturile din învăţământ să fie ocupate de către bărbaţi, deoarece femeile nu ar fi înclinate către pedagogie. „Da, o educatoare la grădiniţă mai merge, dar la şcoală pedagogul trebuie să fie bărbat”, a afirmat Dmitri Smirnov. Mai mult, pentru tânăr, „dacă este sănătos, nu nebun, atunci armata este cu siguranţă cea mai bună şcoală a vieţii”, spune el. 

Clericul susţine că reconsiderarea modului în care sunt educaţi băieţii ar rezolva şi problema natalităţii în Rusia. Astfel, femeile ar fi mai înclinate să se căsătorească şi să facă mai mulţi copii dacă ar avea de ales dintre „bărbaţi adevăraţi”.

„Daţi-le un soţ! Însă de unde să-l iei? Uite, stă unul acolo, nu departe, în pantaloni scurţi şi pufăie dintr-o ţigară. Credeţi că poate ceva? Nu poate nimic, îi este frică de toate”, a argumentat şeful Comisiei Patriarhiei ruse pentru problemele familiei.

Preotul a condamnat cu asprime întreruperile de sarcină, avertizând că această practică va duce la reducerea ponderii etnicilor ruşi în numărul total al locuitorilor Rusiei, astfel încât ruşii ar putea deveni „sclavi la ei acasă”, informează agenţia Interfax, potrivit Agerpres.