Kremlinul a venit cu o reacție la declarațiile noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut Statelor Unite să aplice noi sancţiuni economice împotriva Rusiei. Potrivit autorităților de la Moscova, un astfel de demers nu favorizează rezolvarea conflictului din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „această retorică nu va ajuta Ucraina să rezolve problema din sud-estul” ţării,  referindu-se la regiunile separatiste ucrainene, unde conflictul între trupele guvernamentale şi rebelii proruşi a produs deja aproape 13.000 de morţi de la declanşarea lui în primăvara anului 2014, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Volodimir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, a fost învestit luni în funcţie după ce a câştigat cu o largă majoritate alegerile prezidenţiale în aprilie. El a declarat că prioritatea sa este să pună capăt conflictului cu separatiştii proruşi din Donbas.

„Nu vom depăşi agresiunea rusă singuri”, a afirmat Zelenski într-o întâlnire cu responsabili americani în cadrul ceremoniei de învestire, adăugând că trebuie „sporite sancţiunile”, potrivit declaraţiilor sale difuzate de preşedinţia de la Kiev. Delegaţia americană a fost condusă de ministrul energiei, Rick Perry.

Dmitri Peskov a afirmat marţi că numai Ucraina ar putea pune capăt conflictului din estul ţării, implementând acordurile de pace de la Minsk negociate în 2015 sub egida Kievului, Moscovei, Berlinului şi Parisului.

„SUA nu pot implementa lista (cu prevederile acordurilor de la Minsk), nu o poate face nici Rusia. Doar Kievul poate face aceasta”, a declarat el.

Acordurile de la Minsk au permis reducerea considerabilă a confruntărilor în estul Ucrainei, dar violenţe se produc sporadic pe linia frontului. Aspectul politic al acestor acorduri a rămas literă moartă până în prezent, părţile dând vina una pe alta pentru eşec.