Președintele francez Emmanuel Macron îl acuză pe fostul strateg al lui Trump, Steve Bannon, și pe oligarhii ruși de înțelegere cu naționaliștii europeni în vederea dezmembrarii Uniunii Europene, potrivit unui interviu citat de AP.

Liderul francez a declarat că europenii nu ar trebui să fie naivi cu privire la amestecul străin în perioada premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European din această săptămână. El a spus că „rușii și alții” finanțează partidele politice extremiste din Europa.

Interviul lui Macron este cel mai recent apel al său pentru sprijinirea mișcării centristice la alegerile pentru Paramentul UE, în timpul cărora se estimează că naționaliștii își vor consolida pozițiile pe fondul preocupărilor legate de migrație.

Separat, Macron l-a criticat pe fostul consilier al presedintelui Trump, Steve Bannon. Ultimul a vzitat recent Franța și a lăudat campania mișcării de extremă dreaptă condusă de Marine Le Pen. Cu toate acestea, însăși Le Pen s-a distanțat de Bannon, încercând să sporească atractivitatea partidului său, transmite Pagina de Rusia.

Bannon a declarat că intenționează să creeze un „supergrup” populist de dreapta în Parlamentul European, al cărui deputați vor alcătui o treime din întregul corp al viitorului Parlamentul UE.

El a anunțat crearea unei organizații „The Movement” la Bruxelles, care va încerca să concureze cu ONG-urile liberale ale lui George Soros.

„The Movement” intenționează să ofere sprijin electoral și de comunicare mișcărilor populiste din întreaga Europă.