Secretarul american al energiei, Rick Perry, a anunțat marți adoptarea unui proiect de lege cu sancțiuni împotriva companiilor care participă la proiectul Nord Stream-2.

Statele Unite, mai multe țări din Europa de Est, țările scandinave și statele baltice sunt împotriva proiectului de gazoduct Nord Stream-2. Ele se tem că acesta va crește dependența Uniunii Europene de gazul rusesc, relatează Pagina de Rusia.

„Rezistența față de Nord Stream-2 este încă foarte puternică în Statele Unite”, a declarat Secretarul american al energiei, Rick Perry, la o conferință de presă susținută la Kiev.

„Senatul SUA va trece proiectul de lege, Camera Reprzentanților îl va aproba, și apoi va merge la președinte, care va semna legea ce impune sancțiuni asupra Nord Stream-2”, a spus Perry.

Potrivit Reuters, Perry se referă probabil la inițiativa legislativă a senatorului republican Ted Cruz și a democratei Jeanne Shaheen, care prevede măsuri restrictive împotriva tuturor navelor implicate în proiectul Nord Stream-2, în special celor aparținând companiilor „Allseas” și „Saipem”.

De asemenea, se propune creșterea presiunii asupra Gazprom și a celor cinci companii partenere în Nord Stream-2: Uniper și Wintershall din Germania, olandezo-britanica Shell, OMV din Austria și „Engie” din Franța.

Proprietarii companiilor implicate ar putea întâmpina dificultăți de călătorie în SUA, iar băncile americane le-ar putea îngheța activele.

Compania de proiect „Nord Stream 2 AG” a declarat că a investit deja peste 5,8 miliar de euro în planificarea și construirea gazoductului în valoare de 10 miliarde de euro. Compania a montat pe fundul Mării Baltice peste 1.000 de kilometri de gazoduct și încă așteaptă autorizație din partea autorităților daneze.