Presa internațională a anunțat că o coaliție a forțelor aliate guvernului din Libia a primit un cargo militar, care include câteva zeci de mașini blindate, în ciuda faptului că asupra țării a fost impus un embargou asupra armelor. Nava care a transportat armamentul poartă drapelul Republicii Moldova și a sosit pe coasta Libiei din portul Samsun, Turcia.

Potrivit Reuters, forțele coaliției de guvernământ din Libia au primit, duminică, ajutor militar sub formă de armament, precum și câteva zeci de mașini blindate în portul orașului Tripoli, care se află de câteva lun sub asediu, relatează Middle East Eye.

De la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în toamna lui 2011, Libia este împărţită în două: un guvern al unităţii naţionale (GNA) cu sediul la Tripoli şi, în paralel, un guvern susţinut de mareșalul Khalifa Haftar, în estul ţării. La 4 aprilie, forțele lui Haftar au început o ofensivă pentru a cuceri orașul Tripoli.

La începutul lunii mai, purtătorul de cuvânt al GNA a declarat că administrația sa poartă negocieri cu autoritățile turcești ca să obțină „tot ce este necesar pentru a opri revolta”, inclusiv ajutor militar.

Tot în 2011, după înlăturarea de la conducere și, ulterior, asasinarea lui Gaddafi, comunitatea internațională a impus asupra Libiei un embargou asupra armelor, Organizația Națiunilor Unite făcând, de atunci, în repetate rânduri apeluri pentru ca acesta să fie respectat.

Potrivit unor rapoarte ONU, forțele lui Haftar au primit în mod repetat ajutor militar și armament, inclusiv elicoptere, din partea Emiratelor Arabe Unite începând cu anul 2014.

Interesele Turciei se ciocnesc de cele ale Emiratelor Arabe Unite în privința mai multor subiecte ce țin de politica din regiune. Unul din ele este, de exemplu, blocada economică impusă de Emiratele Arabe Unite asupra Qatarului în iunie 2017.

Statele membre ale ONU au cerut de mai multe ori încetarea conflictelor în Libia, însă, potrivit relatărilor din presă, niciuna din părți nu este gata, deocamdată, pentru a încheia un acord de pace.

Nava maritimă „Amazon”, care a transportat armamentul și utilajul militar livrat din Turcia, este un cargobot turcesc înregistrat în portul Giurgiulești sub pavilionul R. Moldova. Ptrivit informațiilor de pe site-ul marinetraffic.com, vasul a fost construit în anul 1978 și are un tonaj brut de aproximativ 5600 de tone.