Presa americană relatează că postul rusesc de televiziune RT a lansat o serie de emisiuni intitulate „Experiment periculos asupra umanității”, dedicate a ceea ce „experții” invitați de acesta numesc amenințări serioase pentru sănătate reprezentate de tehnologia 5G.

Potrivit unui articol publicat de cotidianul New York Times, serviciile de informații din SUA au definit canalul de televiziune RT drept principalul agent de amestec în alegerile prezidențiale din 2016. Acum, postul TV din Rusia face legatura între semnalul 5G și cancerul cerebral, infertilitatea, autismul, tumori cardiace și boala Alzheimer, susținând că totul este dovedit științific, relatează Pagina de Rusia.

„Telefoanele mobile 5G sunt avangarda erei wireless, plină de mașini, fabrici și orașe interconectate. Potrivit mai multor analiști, indiferent ce țară va domina în noua tehnologie, ea va obține un avantaj competitiv pentru cea mai mare parte a acestui secol. Dar rețeaua de televiziune, situată la doar câteva blocuri de Casa Albă, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un singur defect ascuns”, scrie The New York Times.

Cu toate acestea, ziarul notează că „deși RT America, un instrument în mâinile președintelui rus Vladimir Putin, face tot posibilul pentru a semăna temeri în rândul publicului american, pe 20 februarie Putin a ordonat lansarea rețelelor 5G în Rusia pe un ton care vorbește despre optimism și nu despre o apocalipsă”.

„Analiștii cred că atacul RT împotriva 5G este unul îndrăzneț din punct de vedere geopolitic: este orientat asupra unei noi lumi a tehnologiilor futuriste interconectate, care vor pătrunde în casele consumatorilor, vor ajuta securitatea națională și vor declanșa dezvoltarea industriilor inovatoare. Companiile din domeniul sănătății deja conectează dispozitivele la noile proceduri de wellness”, spune articolul.

„Acesta este un război economic”, susține Ryan Fox, directorul executiv al New Technology, o firmă de tehnologie care monitorizează dezinformarea. „Rusia nu are rezultate bune în domeniul 5G, așa că încearcă să submineze și să discrediteze pe ale noastre”.

La randul său, RT America, care a lansat prima sa emisiune de atac asupra 5G în luna mai a anului trecut – si care a fost singura emisiune din acel an – în primele 5 luni ale lui 2019 a lansat deja șapte emisiuni. Ultima, datând din 14 aprilie, a susținut că copiii expuși la semnale 5G ar suferi de cancer, sângerări nazale și dificultăți de învățare. Sute de bloguri și site-uri web au început să alarmeze America pe tema 5G și rareori, dacă nu chiar deloc, fac referire la originea rusească a îngrijorărilor.

„Toate telefoanele mobile folosesc undele radio. RT America tinde să spună despre aceste unde că sunt „radiație”, aparent asociindu-le cu razele foarte puternice de la capătul îndepărtat al spectrului electromagnetic, cum ar fi razele X și razele ultraviolete, care în doze mari pot dăuna ADN-ului provocând cancerul. Dar undele radio folosite în comunicațiile mobile se află în celălalt capăt al spectrului, între frecvențele radiodifuzării și culorie luminii vizibile”, notează The New York Times.

În ultimii ani, o mulțime de cercetări științifice au examinat cu atenție tehnologiile wireless pentru potențiale riscuri pentru sănătate. Conform oficialilor guvernamentali, toate datele, inclusiv ale Organizației Mondiale a Sănătății, nu confirmă amenințările apocaliptice.

Oponenții 5G susțin că frecvențele înalte utilizate de această tehnologie vor face din noile telefoane și turnurile de comunicații 5G niște surse ale morții. Cu cât frecvența este mai mare, cu atât este mai periculoasă pentru organismele vii, potrivit unui un jurnalist RT.

Ryan Fox, șeful New Knowledge, a subliniat că atacul agresiv al RT asupra 5G sugerează că Moscova este mai puțin interesată să servească publicul, fiind preocupată mai mult să diminueze avantajul Washingtonului în cursa globală pentru viitorul digital.