Autoritățile de la Kremlin au declarat că sunt îngrijorate în legătură cu escaladarea tensiunilor dintre Statele Unite și Iran, acuzând Washingtonul că „provoacă” regimul de la Teheran, în pofida asigurărilor oferite de Secretarul de Stat american Mike Pompeo la Soci, cu o zi înainte.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care și-a exprimat și anterior scepticismul cu privire la dialogul politic dintre SUA și Federația Rusă, a declarat astăzi că, în pofida asigurărilor oferite de Secretarul de Stat american Mike Pompeo la Soci cu o zi înainte, tensiunile privind criza din Golf continuă să crească.

„Constatăm că escaladarea tensiunilor pe această temă continuă”, a declarat acesta. Întrebat despre asigurările oferite de Mike Pompeo la Soci, Peskov a precizat: „Se poate vorbi cu greu de asigurări: situaţia este evidentă: continuă escaladarea crizei”, citează Mediafax.

De partea cealaltă, Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a reafirmat poziția Statelor Unite, spunând că SUA nu își doresc un război în Orientul Mijlociu, însă vor răspunde pe măsură în cazul oricărui atac.

Miercuri, presa internațională a relatat că administrația SUA ar anticipa un eventual atac asupra trupelor militare americane din Irak și a ordonat personalului american neesențial să părăsească țara.

Alerta, publicată miercuri pe site-ul oficial al Ambasadei SUA, vine în contextul în care autorităţile de la Washington şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibile „ameninţări iminente” la adresa trupelor americane din Irak, venite din partea miliţiilor şiite sprijinite de Iran.

De asemenea, în presă au fost speculate mai multe opinii, precum că autoritățile americane ar fi de părere că anume Iranul ar sta în spatele atacurilor recente asupra stațiilor de petrol saudite. Nicio declarație oficială în acest sens nu a fost făcută public deocamdată, însă, toate opiniile din presă citând „surse proprii” din guvernul SUA.

Tot astăzi, postul Euronews a informat că Iranul a încetat în mod oficial, la ordinul consiliului de securitate de la Teheran, să aplice unele angajamente cuprinse în Acordul atomic cu marile puteri, a declarat un oficial din cadrul autorităţii iraniene pentru energie atomică, citat de agenţia ISNA.