Șeful Institutului de cercetări spațiale al „Roscosmos” a fugit din Federația Rusă, informează ziarului „Kommersant”. Potrivit surselor, acesta a plecat luna trecută într-o „deplasare de serviciu” și, ajuns în țările europene, a anunțat că nu se mai întoarce în țară.

Șeful Institutului de cercetări spațiale al „Roscosmos” Yuri Yaskin a părăsit Rusia sub pretextul unei deplasări de serviciu, iar la data de 17 aprilie i-a trimis directorului companiei „Roscosmos” o scrisoare în care l-a informat despre demiterea din funcție „din motive personale”.

Potrivit „Kommersant”, despre plecarea lui Yaskin nu s-a vorbit timp de câteva săptămâni, angajații companiei afând despre asta doar câteva zile în urmă, după ce, la 13 mai, în locul lui Yaskin a fost numit în funcție un alt șef.

Fuga lui Yaskin a avut loc după ce în cadrul companiei au fost demarate niște inspecții, în care s-ar fi implicat și serviciile rusești ale FSB-ului, relatează publicația rusească potrivit site-ului.

„După toate probabilitățile, motivul plecării a fost teama că vor ieși la iveală deturnările de fonduri din buget, de aceea a preferat să părăsească țara înainte ca fraudele în care era implicat să fie dezvăluite”, a relatat o sursă citată de „Kommersant”.

Potrivit informațiilor obținute de publicația rusească, Yaskin s-ar afla acum în Grecia.