Moscova şi Washingtonul caută teren de apropiere în dosare concrete, cu Siria în frunte, în vizita lui Pompeo la Soci, unde a încercat să „spargă gheaţa” cu Putin şi a purtat discuţii aprinse cu Lavrov.

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit marți seara, la Soci, cu Secretarul de Stat american Mike Pompeo. Cei doi lideri politici au discutat despre situația din Siria, Libia, Venezuela și Coreea de Nord. Potrivit consilierului lui Putin, Iuri Ușakov, întâlnirea a durat o oră și jumătate și ambii oficiali s-au arătat deschiși pentru a găsi terenuri comune pentru negocieri.

La întâlnire au mai participat ministrul rus de externe Serghei Lavrov și șeful Serviciului rus de Informații Externe, Serghei Narîșkin. La începutul întrevederii, Putin i-a transmis secretarului de stat american că Rusia ar dori „restabilirea relațiilor” cu Statele Unite „în format deplin”. În opinia sa, pentru aceasta, acum, „sunt create condițiile necesare”.

Mike Pompeo a purtat discuții, mai devreme, și cu omologul său rus Serghei Lavrov. La o conferință de presă comună, cei doi au spus că țările lor au încă multe divergențe, dar convorbirile purtate la Soci sunt un pas înspre îmbunătățirea relațiilor bilaterale.

Pompeo a spus că a discutat cu Lavrov despre controlul asupra armamentelor, Siria, Iran și programul nuclear iranian, despre conflictul din estul Ucrainei, amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 și despre cetățenii americani arestați în Rusia, potrivit evz.ro.