Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, va fi extrădat în România după ce Ministrul Justiției din Madagascar a aprobat cererea de extrădare expediată luni de către autoritățile de la București, a anunțat Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, într-o conferință de presă la București.

Ministrul Justiţiei din Madagascar a aprobat cererea ca Radu Mazăre să fie predat autorităţilor din România. De asemenea, pentru că mandatul său de arestare expira astăzi, autorităţile de la Antananarivo au decis menţinerea lui în centrul de detenţie până la extrădare, relatează libertatea.ro.

„Vă informez că Ministerul Justiției a fost sesizat și informat oficial azi, ora 17.09, de biroul INTERPOL, ca procedura de extrădare a lui Radu Ștefan Mazăre a fost admisă de autoritățile din Republica Madagascar. Sunt puse în aplicare în regim de urgență dispozițiile pentru preluarea sub escortă de autoritățile din Romania a lui Radu Ștefan Mazăre”, a anunțat Ana Birchall, ministrul interimar al Justiției din România.

Publicația publicația L‘Express de Madagascar scrie, citând surse din Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați, că Mazăre ar fi depus cerere pentru azil în Madagascar, iar Înalta Curte de Justiție din țara africană ar urma să examineze cererea sa tocmai în 21 ianuarie 2020. „Între timp, nu îl putem forța să părăsească țara în care a cerut azil”, a declarat sub anonimat sursa citată.

Ana Birchall a anunțat luni că dosarul complet, de 600 de pagini, care cuprinde și cererea de extrădare a lui Radu Mazăre a fost trimis autorităților din Madagascar prin curier. Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost arestat în Madagascar pe 8 mai, acolo unde a fugit pe 30 decembrie 2017.

Radu Mazăre are în România 8 dosare penale, patru trimise în instanță și restul în fază de urmărire penală la procurori. Într-un dosar are decizie definitivă de condamnare. Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Radu Mazăre, pe 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor unor terenuri în Constanţa şi Mamaia.