Senatul SUA a pregătit un proiect de lege care prevede aplicarea unor sancțiuni companiilor europene care au participat la construcția conductei de gaz Nord Stream 2, destinată transportului de gaz rusesc în Germania pe sub Marea Baltică.

Proiectul de lege vizează, de asemenea, și vasele maritime utilizate pentru a stabili conducte de apă adânci, pe care companiile occidentale de energie le au, dar care îi lipsesc Rusiei, relatează revista Foreign Policy, citat de Interfax.

„Următoarea etapă a escaladării tensiunilor transatlantice o va constitui faptul că navele europene implicate în construcția unei conducte controversate de gaz din Rusia în Germania pot fi supuse sancțiunilor SUA în conformitate cu un nou proiect de lege care va fi prezentat luni în Senatul SUA”, scrie publicația, făcând trimitere la o copie a documentului aflat în posesia sa.

Potrivit legii, antreprenorilor care continuă să vândă sau să închirieze astfel de nave companiilor implicate în construcția conductei le va fi interzis accesul în Statele Unite, iar activele deținute de aceștia în SUA vor fi înghețate.

În articolul publicat de revista americană se menționează că președintele SUA, Donald Trump, „avertizează deja de mult timp în privința sancțiunilor care vizează gazoductul”. Despre acest lucru s-a vorbit și într-o scrisoare a Ambasadorului SUA din Germania adresată mai multor companii. Scrisoarea a fost supusă unei critici dure din partea ministrului federal al afacerilor externe din Germania, Heiko Maas.

În proiectul de lege se mai prevede ca Secretarul de Stat să prezinte Congresului SUA un raport anual despre activitatea tuturor companiilor care au participat la construcția conductei Nord Stream 2. Raportul ar trebui să conțină inclusiv informațiile financiare privind companiile în cauză și să evalueze dacă acestea au încălcat orice alte sancțiuni din partea SUA împotriva cetățenilor sau companiilor rusești.

De asemenea, în documentul care urmează să fie prezentat Senatului american se cere ca două companii, dintre toate cele vizate, să fie supuse unui control amănunțit. Este vorba de compania elvețiană Allseas și de compania italiană Saipem.

Totodată, legea mai propune și intensificarea presiunilor asupra Gazprom-ului, cât și asupra altor cinci companii care figurează ca partenere ale proiectului Nord Stream 2: Uniper și Wintershall din Germania, compania Shell (Anglia-Olanda), OMV din Austria și Engie din Franța.