Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a criticat statele europene pentru că permit SUA să-și desfășoare arsenalul militar în Occident. În opinia sursei citate, acest fapt ar fi o pregătire pentru atacuri nucleare.

Directorul departamentului pentru problemele de neproliferare și control asupra înarmărilor al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Vladimir Ermakov, a declarat că desfășurarea arsenalului nuclear în Europa de către Statele Unite ale Americi nu este nimmic altceva decât o pregătire pentru ca acestea să fie utilizate cu permisiunea acelor state europene care dispun prea puțin sau nu dispun deloc de arsenal nuclear, potrivit RIA Novosti.

„Unele țări dependente de Washington, din păcate, se prefac că nimic nu se întâmplă, ori pur și simplu se tem să-și pună cel puțin unele întrebări cu privire la cât de provocator este faptul că în secolul XXI pe teritoriul Europei au loc pregătiri pentru utilizarea de arme nucleare cu permisiunea statelor europene care nu dispun de arsenal nuclear”, a declarat Ermakov.

Oficialul a criticat, de asemenea, statele europene pentru că se expun pericolului, permițând SUA să desfășoare arme și echipament nuclear pe teritoriul lor.

„Despre ce fel de consolidare în privința neproliferării și controlului asupra înarmărilor nucleare poate fi vorba, din moment ce state europene, aparent civilizate, continuă să se expună fără noimă pericolului, așezându-se benevol în pragul unei catastrofe nucleare și auto-distrugeri complete?”, a adăugat Ermakov.

Săptămâna trecută, la New York a avut loc o conferinţă dedicată examinării Tratatului de Neproliferare a Armamentului Nuclear, a cărui sesiune generală urmează să aibă loc în mai 2020. În cadrul conferinței, delegația Federației Ruse s-a condus, potrivit lui Ermakov, după „o abordare echilibrată a celor trei componente cheie - neproliferarea nucleară, dezarmarea nucleară și utilizarea pașnică a energiei atomice”, transmite RIA Novosti.