Japonia testează cel mai rapid tren din lume, capabil să atingă o viteză maximă de 400 de kilometri pe oră. Trenul de mare viteză urmează să fie testat timp de trei ani și ar putea să intre în circulație pe căile ferate japoneze în anul 2030.

Compania feroviară JR East din Japonia vrea ca trenul Alfa-X să circule cu o viteză de 360 de kilometri pe oră. Astfel, acesta ar fi cu 10 kilometri pe oră mai rapid decât China Fuxing Hao, care circulă între Beijing și Shanghai și care poate atinge o viteză de 350 de kilometri pe oră, notează site-ul Bloomberg, citat de Mediafax. Trenul X va avea locomotivă cu un „nas” de 22 metri pentru a face față presiunii uriașe a aerului la intrarea în tuneluri. 

Testele pentru trenul de mare viteză au început de vineri și se vor desfășura pe timp de noapte, în următorii trei ani, între oraşele Aomori şi Sendai. Cu toate acestea, un tren din Japonia a circulat cu peste 600 de kilometri pe oră. Recordul de viteză a fost stabilit în 2015, când trenul a parcurs o distanță de 1,8 kilometri în 10,8 secunde. 

Sursa: libertatea.ro