Statele Unite au trimis în România sute de militari şi avioane F-16 suplimentare, pentru consolidarea apărării în zona estică a NATO şi descurajarea unei posibile agresiuni ruse, afirmă surse militare, potrivit Mediafax.

Peste 250 de militari şi 12 avioane multirol F-16C, de la Baza aeriană Fort Worth (Texas), au ajuns în România, la Baza 71 de la Câmpia Turzii, pentru a consolida apărarea aeriană şi a descuraja o posibilă agresiune rusă, informează publicaţia Stars and Stripes.

„Avem vecinul „prietenos” de la est, care uneori exercită presiuni mari, nu doar asupra ţării noastre, ci şi asupra întregului Flanc estic al NATO. Prezenţa Forţelor Aeriene americane în România garantează că orice posibilă agresiune va fi contracarată imediat, astfel că se vor gândi de două ori înainte de a veni aici. Sigur că avem şi avioanele noastre, dar a avea 12 avioane de vânătoare în baza noastră ne ajută mult", afirmă maiorul român Cosmin Tănase, citat de Stars and Stripes.

Coperta revistei militare Stars and Stripes din decembrie 2017. Publicația americană relatează în mod regulat despre activitatea militarilor NATO în România

Acțiunea face parte din operațiunea Atlantic Resolve, o misiune continuă a Statelor Unite de a stabiliza relațiile militare cu Rusia împreună cu aliații din statele europene.

„Cred că prezența noastră aici, alături de aliații noștri precum România, va descuraja orice agresiune”, a spus locotenent-colonelu Josh Padgett, comandantul escadronului.

„Securitatea europeană este de o importanță primordială pentru securitatea SUA, iar asemenea misiuni sunt de mare ajutor pentru a întări alianța statelor europene cu NATO”, a adăugat acesta.

Potrivit publicației, forțele aeriene române s-ar afla într-o tranziție, înlocuind treptat utilajele militare de pe timpul Uniunii Sovietice cu echipament tehnic nou. Aceasta relatează că în 2012 România a achiziționat 12 avioane F-16s din Portugalia și intenționează să-și suplinească arsenalul cu încă 41 de avioane în anii care urmează.