Uniunea Europeană trebuie să decidă în luna iunie lansarea negocierilor de aderare cu Albania, a declarat vineri ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjarto, care a adăugat că o altă decizie ar fi „inacceptabilă” pentru Budapesta, informează MTI, potrivit agerpres.

Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său albanez Gent Cakaj, desfăşurată la Budapesta, şeful diplomaţiei ungare a subliniat importanţa stabilităţii în regiunea Balcanilor Occidentali.

Peter Szijjarto a reiterat sprijinul Ungariei pentru extinderea Uniunii Europene către Balcanii Occidentali şi pentru integrarea europeană a Albaniei.

El a menţionat că pe 18 iunie Consiliul Afaceri Generale al UE va trebui să adopte o decizie cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Albania. „Dacă 21 de zile nu sunt suficiente pentru birocraţii europeni pentru a-şi pregăti propunerea, atunci ei mai bine nu şi-ar lua salariile”, a spus oficialul ungar.

Szijjarto a calificat drept „şocant” faptul că actuala Comisie Europeană, „sub presiuni din partea Franţei”, a decis să nu dezvăluie pachetul privind extinderea înainte de alegerile europarlamentare. „Uniunea Europeană va fi puternică şi va avea succes dacă pune în practică extinderea, nu doar dacă vorbeşte despre ea”, a accentuat ministrul ungar.

Răspunzând unei întrebări, Peter Szijjarto a spus că statele membre favorabile extinderii sunt în minoritate întrucât „marile ţări occidentale sunt sceptice”, relatează blacknews.ro.