Partidul Brexit, noul partid al lui Nigel Farage lansat luna trecută după ce acesta a părăsit UKIP pentru a crea o nouă mișcare de opoziție în politica Marii Britanii, a ieșit în fruntea topului preferințelor alegătorilor în urma ultimelor sondaje. Potrivit presei britanice, noul proiect al liderului Brexit este unul foarte reușit și continuă să crească în popularitate, pe măsură ce alegerile din Parlamentul European de pe 23 mai se apropie.

Potrivit agenției de sondaje YouGov, Partidul Brexit s-a ridicat în fruntea topului în timpul săptămânii trecute, având 30% din preferinței alegătorilor. Astfel, partidul lui Farage, lansat doar o lună în urmă, i-a întrecut în popularitate pe laburiști și conservatori, care sunt preferați de 21% și, respectiv, 13% din alegători.

Invitat la un interviu pentru Peston, un show popular de televiziune din Marea Britanie, Nigel Farage a declarat că partidul său nu își propune doar să mai agite puțin spiritele înainte de alegerile europarlamentare, ci privește mult mai departe, având scopul de a schimba pe bune sistemul politic al Regatului Unit. 

„Cu actualul Parlament, nu vom realiza niciodată Brexitul”

Potrivit liderului mișcării Brexit, partidul său nu se limitează doar la a-i chema pe alegători să iasă la vot pe data de 23 mai și să arate actualului parlament britanic cele două degete, „oricât de tentant ar fi acest lucru”. Potrivit lui Farage, câștigarea alegerilor europarlamentare sunt doar primul mic pas al unui proiect mult mai complex și ambițios.

„Cu actualul Parlament nu vom reuși niciodată să vedem realizat referendumul pentru care am votat și pe care l-am câștigat în mod democratic. Trebuie să schimbăm sistemul bipartinic și să înlocuim genul de oameni care au prins rădăcini în Camera Comunelor. Vom pune presiune de sus. Vom începe cu alegerile din Parlamentul European și vom duce lupte suspendate în alegeri, urmărind să câștigăm în toate: de la cele locale până la generale”, a declarat Farage.

Potrivit presei britanice, popularitatea Partidului Brexit crește nu doar în rândul alegătorilor. Din ce în ce mai mulți politicieni, inclusiv membri ai altor partide concurente, încep să simpatizeze cu ambițiile lui Farage, fiind nemulțumiți de criza politică de la Londra. Henry Smith, deputat din partea Partidului Conservator condus de Theresa May, a declarat pentru revista britanică Argus că este total dezamăgit de activitatea actualei guvernări, spunând că Farage este fără îndoială un lider mult mai bun decât actualul premier.

„Nimic surprinzător”

„Nu este deloc surprinzător că Partidul Brexit crește în popularitate și chiar nu o să mă mir deloc dacă și mai mulți alegători vor adera în susținerea acestui partid în continuare. Farage face cu siguranță o treabă mult mai bună și este fără îndoială un lider mai iscusit decât Theresa May. De fapt, nu cred cineva ar putea face o treaba mai proastă decât Theresa May în fruntea guvernării britanice”, a spus Smith pentru revista britanică.

Partidul Brexit a fost lansat oficial la 12 aprilie 2019. De atunci, membrii partidului au organizat săptămânal rally-uri în orașele mari ale Marii Britanii. Nigel Farage, liderul partidului, a declarat că nu există diferențe majore în vectorul politic al Partidului Brexit și UKIP, fostul său partid. „Nu există mari diferențe politice, dar există diferențe în privința membrilor”, a spus Farage, care a mai menționat că este nemulțumit de faptul că UKIP a primit în rândurile sale mai mulți membri cu o reputație dubioasă.

Marea Britanică va participa în alegerile din Parlamentul European din 23 mai, odată ce aprobarea acordului Brexit, negociat de prim-ministrul Theresa May, a fost amânat din nou.