Coreea de Nord a lansat joi două rachete cu rază scurtă de acţiune, potrivit autorităţilor militare sud-coreene, la aproape o săptămână după ce Phenianul a reluat testele balistice. Președintele SUA, Donald Trump, a comentat spunând că Phenianul nu este pregătit să negocieze o înțelegere cu Washingtonul, chiar dacă susține că își dorește acest lucru.

„Analizăm foarte serios. Erau rachete mai mici, erau rachete cu rază scurtă de acţiune”, a declarat Trump, despre exerciţiul de trageri efectuat joi de forţele regimului de la Phenian, citează Mediafax.

„Nimeni nu e mulţumit de asta, dar analizăm bine şi vom vedea. Relaţia continuă, dar vom vedea ce se întâmplă. Ei vor să negocieze, vorbesc despre negociere. Dar nu cred că sunt gata să negocieze”, a subliniat Trump.

Ziarul nord-coreean „Rodong Sinmun” a celebrat ultimele testări de rachete efectuate sub vizorul lui Kim Jong-un. Ziarul a descris progresele militare ca pe un „efort istoric” depus de regimul de la Phenian în cursa pentru dezvoltarea tehnicii nucleare. 

De asemenea, în paginile ziarului, Coreea de Nord este declarată o „forță invincibilă” care a preluat inițiativa în cauza menținerii păcii în situația unei „confruntări perpetue cu forțe ostile”. 

Opinia publică este sceptică în privința intenției regimului de la Phenian de a se învoi la denuclearizare.

CNN a relatat că o delegație a Coreei de Sud va merge în septembrie la Phenian pentru a se întâlni cu Kim Jong-un în privința unor negocieri asupra problemei.

După ce miercuri și joi au fost lansate rachete cu rază scurtă de acțiune, liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a dat indicații ca în timpul apropiat să fie testate și rachete cu rază de acțiune lungă.