Loțiunea de baie „Păducel” a cauzat otrăvirea a 97 de persoane și moartea a 58 de oameni. În Irkutsk a fost decretată stare de urgență după ce zeci de persoane s-au intoxicat cu o loțiune de baie care conținea alcool metilic în loc de alcool etilic. Guvernul rus a anunțat că va veni cu inițiativă legislativă pentru a opri consumul de alcool surogat care a cauzat în anul 2015 moarte a aproximat 14.000 de ruși.

Toate persoanele intoxicate locuiesc în același cartier din Irkutsk. Forțele de ordine au găsit două puncte de comercializare a concentratului pentru baie.

Pe eticheta concentratului de baie „Păducel” scrie că acesta este compus din 93% spirt etilic, extract de „Păducel”, ulei de lamâie, glicerină și dietilftalat. Tot pe etichetă se menționează că substanța nu este destinată pentru pentru a fi consumată intern. O sticluță de loțiune costa 40 de ruble (0,6 euro). 

Majoritatea persoanelor intoxicate au vârstele cuprinse între 35 și 50 de ani. Forțele de ordine au deschis o anchetă penală și au arestat doi vânzători. 

Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev a dispus scoaterea din vânzarea a loțiunii pentru baie „Păducel”. Primarul orașului Irkutsk, Dmitri Berdnikov, a decretat stare de urgență și a interzis comercializarea tuturor substanțelor aloolice nealimentare.