Andrei Vtiurin, secretar de stat adjunct al Consiliului de Securitate al R. Belarus și fost șef de pază a președintelui Alexandru Lukașenko, a fost reținut de ofițeri KGB acum o săptămână. El este suspectat că a primit mită de 150 mii de dolari, scrie Meduza.io. Totodată, se presupune că Vtiurin ar fi făcut parte dintr-un grup de conspiraționiști care ar fi pregătit un complot împotriva lui Lukașenko, pentru ca acesta să nu mai fie ales președinte, la următorul tur al alegerilor prezidențiale.

 Andrei Vtiurin este unul dintre cei mai vechi membri ai echipei lui Lukașenk, dar și  considerat drept unul dintre cei mai influenți oameni din țară. 

Arestarea acestuia de către ofițerii KGB a fost ținută în secret mult timp. Casa lui Vtiurin aflată într-o suburbie a orașului Minsk a fost sigilată, iar pe apartamentul fiului său a fost pus sechestru.

Potrivit Iarex.ru, odată cu arestarea lui Vtiurin a fost dat peste cap un complot împotriva președintelui, care ar fi fost pus la cale de către un grup de 5-6 generali și ofițeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Apărării.

Scopul grupului era de a nu permite realegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, iar drept motiv fiind colapsul progresiv al economiei țării, dar și tirania constantă a lui Lukașenko.

Mai multe scenarii au fost dezvoltate simultan , de la pregătirea și susținerea unui adevărat rival a lui Lukașenko la alegerile pentru izolarea sa și eliminarea fizică.

Conspiranționiștii au văzut o alternativă la actualul președinte al fiului său mai mare Viktor. El este considerat „motorul” întregului scenariu. Cu toate acestea, el a fost cel care „a furnizat”  informațiile finale despre conspirație

Vtiurin a lucrat în serviciul de pază a lui Alexandr Lukașenko din 1995, iar din 2007 până în 2014 l-a condus. După aceasta, a activat în Consiliul de Securitate al țării.