Statele Unite condamnă decizia de ieri a președintelui rus Vladimir Putin de a acorda cetățenia rusă urgentă ucrainenilor care locuiesc în estul Ucrainei, teritoriu controlat de Rusia. „Rusia, prin această acțiune extrem de provocatoare, își intensifică asaltul asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, reacționează SUA.

„Decizia președintelui Putin creează un obstacol serios în calea punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk și a reintegrării regiunii Donbas. Acordurile de la Minsk, semnate de Rusia, solicită restaurarea completă a controlului guvernului ucrainean asupra Ucrainei de est”, se spune într-un comunicat de presă al Departamentului de Stat al SUA. 

Statele Unite mai spun că decizia lui Putin vine la doar trei zile după ce poporul ucrainean l-a ales în mod deliberat pe Volodimir Zelenski următorul președinte al Ucrainei.

„Președintele ales, Zelenski și-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de discuta serios cu Rusia despre punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk și de a pune capăt conflictului din estul Ucrainei, în care au suferit aproximativ 13 000 de vieți. În prezent, Rusia trebuie să decidă dacă dorește să continue tensiunile sau să-și îndeplinească angajamentele Minsk”, se mai spune în comunicat.

---------------------------------- Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat miercuri un ordin care simplifică procedura de acordare a cetăţeniei ruse pentru locuitorii din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul rebelilor pro-ruşi, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a descris pe Twitter decizia preşedintelui rus ca fiind „o continuare a agresiunii şi a ingerinţei în afacerile noastre interne” şi le-a recomandat ucrainenilor din cele două regiuni să nu încerce să obţină cetăţenie rusă.