Membrii partidului ucrainean "Самопомощь" intenționează să instituie o nouă lege prin care să limiteze puterea de stat a președintelui. Reprezentanta partidului, Oksana Syroid, a propus proiectul de lege în Rada Supremă a Ucrainei. Totodată, aceasta a precizat unele detalii într-o postare pe pagina sa de facebook.

Documentul propune ca președintele să fie lipsit de puterea de a lua de sine stătător unele decizii ce țin de politica Ministerului apărării, activitatea Serviciului de Securitate și a Consiliului Național de Securitate și Apărare.

Oricine accede într-o poziție care implică un asemenea nivel de putere devine foarte vulnerabil. În special față de influențe din anturaj. Atunci când există însă o lege care stabilește clar regulile jocului, președintele este protejat. El îi poate spune oricui încearcă să îl influențeze în folosul propriilor interese: „Nu pot să fac asta, pentru că sunt constrâns de niște limite impuse prin lege” – a scris Oksana Syroid într-o postare pe pagina ei de facebook.

Cu toate acestea, semnatara documentului a declarat că scopul legii nu ar fi de a limita puterea președintelui, ci de a face ca aceasta să corespundă Constituției. Mai mult decât atât, Syroid a precizat că unele paragrafe ale legii ar fi chiar îndreptate spre a întări protecția președintelui nou-ales, Vladimir Zelenski.

La rândul lui, Zelenski nu a prezentat încă o reacție publică față de noul proiect de lege. În schimb, proiectul a fost criticat intens de opinia publică, scrie life.ru.