Trenul blindat, de culoare verde închis, la bordul căruia Kim Jong-un a sosit în orașul rusesc Vladivostok, a trezit mult interes în rândul publicului interesat de întâlnirea liderului Coreei de Nord cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Mass-media rusă, cât și cea internațională, a căutat să ofere cât mai multe detalii interesante despre misteriosul tren. Deși există prea puțină informație despre cum arată interiorul trenului, despre istoria lui se cunosc mult mai multe lucruri, inclusiv din informații dezvăluite de serviciile secrete americane.

Despre trenul prezidenţial al lui Kim Jong-un a circulat de-a lungul anilor în presa internaţională o veritabilă mitologie. Majoritatea informaţiilor legate de garnitura feroviară au fost scoase la iveală de rapoartele serviciilor secrete americane, relatează Mediafax, citând un articol al cotidianului american The New York Times.

O tradiție de familie

Kim Jong-un nu este primul dictator care și-a creat o imagine din aura pe care o emană trenul blindat pe care acesta îl preferă în locul avionului atunci când călătorește pe distanțe lungi. Trenul este tradițional pentru familia care a condus în ultimele șapte decenii Coreea de Nord și este la fel de bătrân precum însăşi dinastia dictatorială de la Phenian, fiind folosit prima dată de Kim Il-sung, bunicul actualului lider al Coreei de Nord.

Ori de câte ori liderul de la Phenian părăseşte Coreea de Nord la bordul trenului, regimul de securitate este trecut pe modul de convoi. Garnitura prezidenţială este escortată de încă două trenuri: un tren este poziţionat în faţa locomotivei, iar în ariergardă se află un alt tren care transportă gărzile de corp ale dictatorului şi proviziile.

Greutatea blindajului face ca trenul să se deplaseze cu o viteză relativ mică. Însă nu doar din acest motiv călătoriile externe ale preşedintelui nord-coreean durează de obicei mult timp, ci şi din cauza procedurilor de securitate.

De exemplu, în vremea dictaturii lui Kim Jong-il, tatăl actualului lider nord-coreean, în trenul care conducea convoiul se aflau peste 100 de ofiţeri de securitate care coborau în fiecare gară şi cercetau amănunţit împrejurimile, pentru a se asigura că şeful statului nu era expus la vreun pericol, cum ar fi un atac militar.

Măsuri extreme de securitate 

Izolaţionismul mediatic al regimului de la Phenian este arhicunoscut, însă ocazional aparatul de propagandă al lui Kim Jong-un a mai oferit publicităţii instantanee foto care surprind luxul din interiorul vagoanelor. O înregistrare video din 2015 ne oferă o imagine a design-ului din lemn de mahon dintr-un vagon-restaurant în care Kim Jong-un savurează delicatesele unei cine îmbelşugate alături de alţi demnitari nord-coreeni.

În ultimii doi ani, Kim Jong-un a călătorit de patru ori cu trenul în China. De fiecare dată, au fost luate măsuri extreme de securitate pe tot traseul. De asemenea, în aprilie 2018 acesta a traversat și zona demilitarizată către Coreea de Sud, pentru a se întâlni cu președintele țării rivale, Moon Jae-in.

În general, în Coreea de Nord străinilor nu le este permis să utilizeze trenurile interne, acest lucru fiind posibil doar beneficiind de o autorizație specială. O dată pe săptămână există un tren între Beijing și Phenian, dar circulația acestui tren a fost des întreruptă, mai ales că, după cum se știe, rețeaua feroviară din Coreea de Nord este într-o stare dezastruoasă, relatează hotnews.ro.

Convoiul a a fost întâmpinat la Vladivostok 

Odată ajuns în gara din Vladivostok, Kim Jong-un şi-a întârziat coborârea din tren. Televiziunile au surprins momentul în care câțiva membri din staff-ul liderului nord-coreean, purtând mănuşi albe, şterg vizibil agitaţi geamurile vagonului în care se află Kim Jong-un, în timp ce trenul încă se afla în mișcare.

O altă imagine îi arată pe doi subordonaţi aşteptând confuzi în fața trenului, ţinând în braţe o platformă pentru coborâre. Pe peron a fost întins un covor roșu, iar la ieșire, Kim Jong-un a fost întâmpinat iarăși cu flori, pâine și sare, cum s-a întâmplat și atunci când acesta a coborât la stația Hasan, imediat după ce a trecut granița cu Rusia.

Întâlnirea liderului nord-coreean cu președintele rus, Vladimir Putin, este programată să aibă loc joi, 25 aprilie. Subiectul principal al discuțiilor va fi rezolvarea problemelor în legătură cu tensiunile nucleare din Peninsula Coreeană, cât și asigurarea securității în întreg spațiul asiatic. Aceasta va fi prima întâlnire oficială a celor doi lideri politici.