Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril I i-a adresat un mesaj de felicitare lui Vladimir Zelenski cu ocazia victoriei obținute în urma alegerilor prezidențiale din Ucraina. Acesta și-a exprimat speranța că venirea sa în funcția de președinte va pune capăt prigonirii și marginalizării enoriașilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a anunțat serviciul de presă al Patriarhului.

„Poporul ucrainean, prin susținerea candidaturii d-stră, vă încredințează mari speranțe întru schimbarea țării spre bine. Vi s-a dat o șansă istorică de a unifica țara și de a rezolva problemele economice și sociale în vederea depășirii tuturor conflictelor și diviziunilor existente”, se spune în mesajul de felicitare publicat și pe site-ul patriarhiei ruse.

Patriarhul a mai spus că asigurarea unei funcționări efective a structurilor de stat în scopul îmbunătățirii condițiilor de trai pentru cetățeni este posibilă numai printr-un efort comun al tuturor forțelor sociale bine intenționate, care să fie angajate într-un dialog activ la nivel național, relatează ria.ru.

„Îmi exprim sincer speranța pentru încheierea tristei perioade de marginalizare și discriminare a acelor cetățeni ucraineni care aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene”, a adăugat Patriarhul Chiril în mesajul de felicitare adresat lui Vladimir Zelenski.

Actorul de comedie Vladimir Zelenski a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina acumulând peste 73% din voturi în cel de-al doilea tur ale alegerilor din 21 aprilie. Acesta urmează să-i ia locul succesorului său, Petro Poroșenko, în fruntea statului ucrainean după validarea scrutinului.