Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, va veni joi, 25 aprilie, într-o vizită oficială în Federația Rusă pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. Anunțul a apărut astăzi în presa rusă, după ce vreme de aproape o săptămână mass-media internațională a vehiculat știrea că organizarea unei posibile întâlniri a celor doi lideri politici ar fi negociată între oficialii celor două state. Evenimentul se așteaptă a fi unul larg mediatizat, întrucât aceasta va fi prima întâlnire oficială a celor doi șefi de stat.

NK News, o grupare care urmăreşte Coreea de Nord, a anunțat că întâlnirea va avea loc la Universitatea Federală din Estul Îndepărtat din Vladivostok. Toate orele pentru perioada dintre 23-27 aprilie de aici au fost suspendate, iar lucrările de pregătire pentru evenimentul de joi sunt în toi. Astfel, pe rețelele sociale au fost distribuite imagini cu muncitori decorând spațiul cu steagurile celor două state.

Liderii de opinie sugerează că Kim ar căuta să obțină suportul lui Putin în privința sancțiunilor aplicate Coreei de Nord în ultimul timp de către statele vestice, dar și să negocieze în plan economic, încercând să atragă suportul Kremlinului în planurile de dezvoltare a țării sale, se scrie pe news.ro.

De cealaltă parte, Putin ar urmări să profite de întâlnire pentru a-și consolida o poziție de figură cheie în negocierile internaționale purtate cu autoritățile nord-coreene. Vizita lui Kim Jong-un în Rusia vine în urma eşecului celui de-al doilea summit cu preşedintele american Donald Trump din februarie de la Hanoi.

Artyom Lukin, profesor la universitatea din Vladivostok, crede că după acel summit eșuat, liderul de la Phenian doreşte să arate că încă este căutat în plan internaţional şi că are la dispoziţie mai multe opţiuni. „Kim nu vrea să pară prea dependent de Washington, Beijing sau Seul. Pentru Rusia, însă, aceasta este o întâlnire de prestigiu”, a spus acesta.

Se preconizează, de asemenea, că Kim Jong-un va sosi la Vladivostok cu trenul său blindat, din măsuri de înaltă securitate. Acesta va ajunge la destinație după ce va fi parcurs o distanța de 650 km de la Phenian. Acesta se va întâlni joi cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, după care va mai petrece o zi în Rusia pentru a vedea orașul și, probabil, pentru a merge în locurile vizitate anterior și de tatăl său, Kim Jong-il, în 2002.

Sursa: stirileprotv.ro