Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 22 aprilie, un mesaj de felicitare noului președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, care a obținut peste 73% dintre voturi!

Cu ocazia alegerii în funcția de șef al statului ucrainean, doresc să vă adresez felicitările mele împreună cu urări de succes în îndeplinirea mandatului dumneavoastră. Pe această cale, îmi exprim încrederea că, prin dialog și demersuri comune, vom putea să contribuim la consolidarea și diversificarea relațiilor dintre România și Ucraina, în sprijinul integrității teritoriale și al securității Ucrainei, precum și al modernizării sale, conform Acordului de Asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană, în beneficiul tuturor cetățenilor statului ucrainean, inclusiv al celor aparținând minorității române”, se arată în mesajul președintelui României, citat de libertatea.ro.

Cancelarul german Angela Merkel este printre ultimii lideri occidentali, care l-a felicitat pe Vladimir Zelensky pentru victoria sa în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Ucraina, care a avut loc duminica trecută, transmite TASS.

Vă felicit din toată inima pentru alegerea dumneavoastră în calitate de președinte al Ucrainei”, se menționează în telegrama șefului guvernului german, adresată lui Zelenski.

Potrivit cancelarului german, relațiile dintre Berlin și Kiev s-au activizat în ultimii ani.

Mă interesează stabilizarea Ucrainei și de soluționarea pașnică a conflictului în aceeași măsură ca și punerea în aplicare a principalelor reforme din justiție, descentralizarea puterii, lupta împotriva corupției”, a spus Merkel.

Totodată, cancelarul german a precizat că ar fi bucuroasă să-l primească pe Zelenski la Berlin.