Ucrainenii sunt chemați astăzi la urnele de vot pentru a decide cine le va fi președinte în următorii cinci ani, Au de ales dintre doi candidați: actualul preşedinte Petro Poroșenko, un om de afaceri cu vastă experiență politică și Vladimir Zelenski, umorist, actor și producător de televiziune, un novice în politică și un candidat antisistem. Zelenski a ieșit învingător detașat în primul tur, acumulând puțin peste 30 la sută din voturile ucrainenilor ieșiți la urne. Alegeri prezidențiale au loc și în Macedonia de Nord.

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, care joacă rolul unui preşedinte într-un serial de televiziune, este favorit în cursa pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei, conform unui sondaj publicat joi şi citat de agenţia de presă Reuters.

Sondajul, realizat de organizaţia Reiting, arată faptul că Zelenski ar putea obţine 57,9% dintre voturi, în timp ce actualul preşedinte, Petro Poroşenko, ar urma să obţină doar 21,7% dintre voturi.

Zelenski, în vârstă de 41 de ani, nu are niciun fel de experienţă politică, a devenit celebru datorită serialului de comedie politică "Slujitorul Poporului", în care joacă rolul unui profesor de istorie care este ales preşedinte.

Poroşenko, criticat pentru modul lent de implementare a reformelor promise, a subliniat în timpul campaniei electorale faptul că are o experienţă politică vastă, spre deosebire de actorul Vladimir Zelenski.

El a fost ales preşedinte al Ucrainei pe 25 mai 2014, obţinând 54% din totalul voturilor în primul tur al scrutinului.

Petro Poroşenko şi-a petrecut anii copilăriei în Tighina, unde a învăţat limba română.

La fel, alegeri prezidențiale au loc și în Macedonia de Nord. Pentru scrutinul de duminică, în cadrul căruia cei 1,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt chemaţi să aleagă dintre trei candidaţi.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, Stevo Pendarovski, sprijinit de Partidul Social Democrat şi de principalul partid al minorităţii albaneze, DUI, ar urma să obţină 28,8% din voturi. Pendarovski a promis în timpul campaniei electorale că va susţine în continuare schimbarea denumirii ţării. „Nu avem altă alternativă în afară de aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană. Din păcate, opoziţia din această ţară se află încă în secolul al XIX-lea”, a declarat acesta în timpul campaniei electorale.

Pe locul secund s-ar situa Gordana Siljanovska-Davkova, sprijinită de partidul naţionalist VMRO-DPMNE, care s-a opus acordului privind schimbarea numelui statului. Potrivit aceluiaşi sondaj, ea ar obţine cu două procente mai puţin decât Pendarovski. Ea a acuzat în timpul campaniei actualul Guvern că nu ar fi implementat reformele economice necesare. „În ultimii doi ani şi jumătate nu au făcut nimic altceva decât să schimbe numele ţării”, a declarat ea.

Pe locul al treilea s-ar situa candidatul partidului albanez Besa. El ar obţine 7% din voturi, potrivit sondajului.

Preşedintele Macedoniei de Nord are un rol în cea mai mare parte ceremonial, dar deţine funcţia de comandant suprem al forţelor armate şi este cel care promulgă legile votate în Parlament.

Potrivit sondajelor de opinie, niciunul dintre cei trei candidaţi nu ar obţine peste jumătate din voturi, astfel că primii doi clasaţi ar urma să meargă în turul al doilea, pe 5 mai.