Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”.

Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piardă suveranitatea sunt doar niște „baliverne”, spus el, potrivit paginaderusia.ro.

„Este imposibil să faci asta, pentru că deja s-a născut o generație de belaruși liberi și independenți”.

Astfel, în cadrul mesajului anual adresat Parlamentului, Lukașenko a comentat relatările tot mai frecvente despre planurile de anexare a Belarusului de catre Rusia.

Spre deosebire de alte discursuri recente, Lukașenko nu a vorbit direct despre relațiile cu Rusia. El s-a concentrat asupra problemelor interne ale țării. Potrivit lui Lukașenko, în agricultură se impune o „disciplina mai severă” și „nicio democrație”. Președintele belarus a cerut reducerea prețurilor:

„Joaca de-a piața și democrația trebuie să înceteze în economie”.

Potrivit lui Lukașenko, este necesară modernizarea celor două mari rafinării ale țării.

Totodată, președintele Belarus a vorbit în favoarea sprijinirii limbilor belarusă și rusă. Potrivit lui, renunțarea la limba rusă înseamnă renunțarea la rațiune, iar renunțarea la limba belarusă – la inima.

În același timp, el a criticat semnele rutiere bilingve, spunând că cele în limba belarusă nu sunt întotdeauna clare pentru cei vorbitori de limbă rusă.