Sute de sticle de vin de marcă au fost găsite la fundul Canalului La Manche, după ce o echipă de scafandri ai grupului de exploratori Cookson Adventures au identificat epava unei nave scufundate în timpul Primului Război Mondial. Experții sunt de părere că vinul ar fi absolut comestibil, iar exploratorii plănuiesc o expediție subacvatică pentru a ridica la suprafață comoara găsită.

Cercetările au arătat că epava descoperită în apropiere de coasta peninsulei Cornwall, din sudul Angliei, a fost scufundată de un submarin german în anul 1918, spre sfârșitul Primului Război Mondial. În depozitul navei era transportată o colecție din cele mai selecte vinuri ale vremii.

În urma unor exerciții de scufundare, scafandrii au stabilit că sticlele au stat intacte timp de o sută de ani, iar experții în vinuri i-au asigurat pe exploratori că temperatura rece și locul ferit de lumina zilei sunt condițiile cele mai potrivite de păstrare, fiind de părere că băuturile ar fi perfect comestibile.

Directorul grupului Cookson Adventures, Adam Sebba, a declarat că este foarte entuziasmat și abia așteaptă să guste un pahar de vin cu o vechime de peste o sută de ani, păstrat la fundul mării. „Este o ocazie unică de a fi parte a unei expediții care ar putea reprezenta una dintre cele mai însemnate descoperiri ale secolului”, a spus acesta.

„Va fi o provocare deloc ușoară, dar cu o echipă de profesioniști, asistată de un grup de specialiști care dispun de utilajele tehnice necesare, cred că vom reuși să ridicăm artefactele la suprafață, păstrându-le intacte”, a adăugat Sebba.

Sursa: Cornwall Live