După Brexit, românii nu vor avea nevoie de o viză în Marea Britanie pentru o ședere de până la 90 de zile. Dacă vor să stea mai mult, vor avea voie să rămână pe o perioadă de până la 3 ani, iar pentru această situație, va fi o procedură foarte simplă: se vor înregistra undeva și practic sunt luați în evidențe.

Aceasta spune ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru emisiunea „Pașaport diplomatic” de la Digi24. Interviul a fost acordat de ambasador în limba română.

Ambasadorul a mai declarat că regimul de vize pentru români va depinde de acordul pe Brexit negociat cu Uniunea Europeană. 

„Depinde de ce fel de BREXIT avem. Dacă este unul fără acordul cu UE și așteptăm să nu fie, dar este o posibilitate, drepturile vor fi aceleași doar pentru cei care erau în Marea Britanie înainte de momentul ieșirii. Dacă vom avea acordul negociat cu UE, va fi o perioada de implementare. Până acum, nu știm care va fi data-limită a acestei perioade, pentru că momentul BREXIT s-a schimbat relativ des, dar aproape 18 luni sau 2 ani, va fi situația absolut la fel cum este astăzi. Asta înseamna că cei care sosesc în perioada implementării vor avea aceleași drepturi că cei care erau deja acolo....Exact. Mult mai bine exprimat”, a spus ambasadorul.  

Ambasadorul a vorbit despre acele particularități cu privire la regimul de ședere pentru români în Marea Britanie care vor apărea după Brexit:

„În momentul implementării nu au nevoie de nimic, pentru că nu se schimbă nimic. După sfârșitul perioadei de implementare sau după momentul BREXIT într-o situație de ieșire fără acord, nu vor avea nevoie de o viză pentru o ședere de până la 90 de zile. Dacă vor sta mai mult, este un proces foarte simplu, vor avea voie să rămână până la o perioadă de 3 ani. Și acesta este un alt proces foarte simplu. Pentru cei care au nevoie de o călătorie mult mai lungă este prevăzut și acest lucru”.

Ambasadorul britanic a mai declarat că Brexitul va avea loc:

„Guvernul britanic este clar că aceasta este voința populară din Marea Britanie, să ieșim și vom ieși pe baza acordului care a fost negociat cu Uniunea Europeană. Mai este o chestiune, dacă Parlamentul din Marea Britanie va accepta și suntem siguri că va accepta, dar este, ca în orice țară, un proces politic care trebuie să se desfășoare”, a declarat Andrew Noble.