Un grup de moldoveni, angajați la muncă în construcții în Estonia, au rămas fără salariu după ce, timp de mai mult de o lună, au lucrat doar pentru hrană și un pat în camera unui hostel. Angajatorii le-au spus că firma pentru care lucrează nu îi poate plăti. Rămași cu buza umflată în mijlocul neînțelegerilor dintre cele două firme și nefiindu-le clar nici cine, în cele din urmă, ar trebui să le dea banii, muncitorii s-au întors acasă. Cazul lor a ajuns subiectul unui reportaj al canalului de televiziune ETV+ din Estonia.

Muncitorii au ajuns în Estonia la sfârșitul lunii februarie prin intermediul firmei „Moldconstruct OÜ”, cu care au semnat o înțelegere de muncă. Aceasta le-a găsit de lucru la o altă firmă, „ElitStroi”, care le-a promis să le asigure cazarea și diurna. După o lună în care aceştia au muncit cu sârguință, însă, firma i-a anunțat că nu le mai poate plăti pentru cazare și diurnă, iar când au întrebat cum rămâne cu salariul, cei de la „ElitStroi” au str\ns din umeri, iar muncitorii au înțeles că ițele sunt foarte încurcate.

Reporterii canalului de televiziune ETV+ au pus în discuție cazul moldovenilor în cadrul emisiunii „Insight”. Aceștia sugerează că ceea ce au pățit moldovenii în Estonia se întâmplă în fiecare an cu sute de muncitori, fie că sunt localnici estonieni, fie că sunt cetățeni străini veniți să câștige o pâine în țara lor. Experții cu care s-au consultat reporterii sunt de părere că situațiile de acest gen apar, în primul rând, din cauza faptului că muncitorii, de obicei, nu acordă o prea mare atenție detaliilor din contractele de muncă pe care le semnează cu angajatorii.

Deși aceștia prestau servicii pentru firma „ElitStroi”, totuși banii pentru munca lor, reieșind din contractele de muncă, muncitorii trebuie să și-i ia de la firma „Moldconstruct OÜ”, sunt de părere experții. Cei de la „Moldconstruct OÜ” afirmă însă că nu îi poate plăti pe muncitorii moldoveni, întrucât nici ei nu au primit banii de la firma „ElitStroi”. Astfel, apare o neînțelegere între cele două firme, din cauza căreia se întârzie transferul plăților, și în timp ce firmele își rezolvă problemele între ele, angajaţii sunt nevoiți să stea cu mâna goală, iar asta e o situație tipică în care sunt prinși o mulțime de muncitori.

Sursa: ERR