Un grup de medici din SUA au găsit o modalitate de a folosi virusul imunodeficienței umane (HIV) care provoacă SIDA, în tratarea unei grave maladii a sistemului imunitar, cunoscută și ca „boala băiețelului din balon”.

Potrivit unui studiu publicat de New England Journal of Medicine, în urma experimentului au fost tratați cu succes opt copii care s-au născut cu sindromul imunodeficienței combinate severe, adică fără un sistem imunitar funcțional, ceea ce presupune că orice infecție le-ar fi putut provoca moartea.

Medicii de la St. Jude Children’s Research Hospital din Memphis, SUA, au elaborat o terapie genetică folosind unul din cei mai periculoși dușmani ai sistemului imunitar – virusul HIV. Aceștia au folosit o versiune modificată a virusului pentru a livra o genă absentă din organismul copiilor bolnavi.

Tratamentul a fost inițiat de doctorul Brian Sorrentino, care a murit în 2018 și care a elaborat mai multe studii în domeniul hematologiei și terapiei genice. Primele experimente în folosirea virusului HIV pentru tratarea imunodeficienței la copii a fost efectuat încă în urmă cu douăzeci de ani, dar la început aveau efecte secundare asupra altor gene.

Cei opt bebeluși care au participat la noul studiu se simt bine, aflându-se la 6-24 luni de la efectuarea intervenției. Medicul Anthony Fauci, șeful National Institute of Allergy and Infectious Diseases, care a colaborat la conceperea tratamentului, a spus că aceștia vor fi totuși monitorizați pe termen lung, studiul fiind încă în desfășurare, informează Mediafax.