Un asteroid având dimensiunea aproximativă a unei clădiri cu 10 etaje va trece astăzi foarte aproape de Pământ. Asteroidul va trece la o distanță cât jumătate de la Pământ la Lună, a avertizat Nasa.

Distanța la care va zbura asteroidul 2019 GC6 este de 136.000 de mile de la Pământ, evitându-se astfel o coliziune devastatoare.

Nasa a avertizat că traiectoria orbitală a steroidului ar putea să reprezinte un risc în viitor. Totodată estimările arată că asteroidul poate avea o lungime între 7,5 și 30 de metri.

La scurt timp după ce a fost descoperit pe 9 aprilie, astronomii de la Catalina Sky Survey din Arizona și cercetătorii de la Nasa Jet Propulsion Laboratory din California au plasat asteroidul pe o listă de asteroizi cu risc de a se ciocni cu Pământul în următorii 100 de ani.

Este dificil să se prezică traiectoria exactă a acestuia, dar se preconizează că acesta va trece din nou aproape de Pământ în anii 2034, 2041 și 2048.

Nu este ceva ieșit din comun ca resturile cosmice să se ciocnească cu Pământul, deoarece există tone de material cosmic care traversează atmosfera în fiecare zi.

Marea majoritate arde înainte de a ajunge la sol, însă o dată în deceniu un asteroid mai mare se ciocnește de Pământ.

În anul 2013, un asteroid cu un diametru de 30 de metri a intrat în atmosfera Pământului și a explodat deasupra orașului Celeabinsk din Rusia.

Un studiu ulterior a calculat că asteroidul a emanat o energie explozivă de 30 de ori mai mare decât în cazul bombei atomice de la Hiroshima. Peste 1500 de persoane din zona respectivă au solicitat tratament medical.

„Dacă umanitatea nu dorește să repete scenariul dinozaurilor, noi trebuie să studiem în detaliu evenimentele de acest tip” a declarat profesorul Qing-Zhu Yin de la Universitatea din California.

Celeabinsk-ul servește în acest sens drept un punct de pornire pentru măsurarea în cadrul unor studii a eventualelor impacte energetice.

Însă, din cauza dimensiunilor relativ mici, asteroizii sunt cu adevărat greu de identificat și de multe ori nu pot fi detectați mai devreme decât cu cinci zile înainte de a trece sau de a se ciocni cu Pământul.