Liderul opoziției față de regimul lui Maduro a declarat că prezența militarilor cubanezi și ruși în Venezuela reprezintă o intervenție armată, întrucât Parlamentul de la Caracas nu și-a dat acordul pentru intrarea lor în statul sud-american.

Declarația a fost făcută luni, 15 aprilie, în cadrul unui interviu acordat revistei Clarín, cel mai tirajat tabloid publicat de Asociația de Presă din Argentina. Guaidó a insistat că numai Parlamentul deține dreptul de a autoriza prezența unor forţe armate străine pe teritoriul Venezuelei și a precizat că, în cazul militarilor cubanezi și ruși care au intrat recent în statul sud-american, o asemenea autorizație din partea Parlamentului nu există, singurul care le-a acordat permisiunea fiind președintele țării, Nicolás Maduro, legitimitatea regimului căruia este disputată de către opoziția lui Guaidó, fiind totodată nerecunoscută de o largă comunitate internațională.

Guaidó a menționat că opoziția pe care o conduce nu a urmărit niciodată o rezolvare a crizei politice prin conflicte armate. „Nu am luat niciodată în calcul opțiunea atragerii unor intervenții militare din exterior. Opțiunea noastră de soluționare a crizei politice este calea cooperării internaţionale. Maduro însă intenționează să recurgă la susținerea forțelor armate externe pentru a-și menține la putere regimul și acest lucru este de nepermis”, a declarat liderul opoziției.

Deasemenea, Guaidó a vorbit fără perdea când l-a descris pe oponentul său politic drept un „dictator mizerabil și sadist”, pentru că „oprește accesul către hrană și medicină pentru săraci și bolnavi, și este mulțumit cu această atitudine a sa”. Guaidó a insinuat că Maduro ar fi setos după vărsare de sânge, urmărind să-și întărească poziția de lider al țării prin răfuieli violente. „Maduro se simte legat cu funia după ce, recent, opoziția noastră a făcut progres semnificativ în a-i limita puterea și influența la Caracas, iar acum caută să se răzbune pe cale militară, ducând discuții cu alți lideri dictatori din întreaga lume, de la care primește sfaturi despre cum să transforme țara noastră într-o nouă Sirie”.

Presa internațională a relatat recent că, la sfârșitul lunii martie, în aeroportul din Caracas au aterizat două avioane militare rusești, care ar fi adus soldați și armament, lucru confirmat ulterior și de președintele Parlamentului statului sud-american, Diosdado Cabello. Chemată să comenteze aceste relatări, reprezentanta Ministerului afacerilor externe a Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat că prezența celor două avioane militare rusești pe teritoriul Venezuelei este susținută în baza unui acord de cooperare militară din anul 2001, încheiat între cele două state și că, astfel, este una absolut legală.

Surse: TASS, Известия