În Irkutsk a fost decretată stare de urgență după ce zeci de persoane s-au intoxicat cu o loțiune de baie care conținea alcool metilic în loc de alcool etilic. Guvernul rus a anunțat că va veni cu inițiativă legislativă pentru a opri consumul de alcool surogat care a cauzat în anul 2015 moarte a aproximat 14.000 de ruși.

Update: Numărul persoanelor decedate în Irkutsk a ajuns la 50, informează Flashsiberia

Un număr de 33 de persoane a murit în Irkutsk, Rusia, după ce au băut concentrat pentru baie „Păducel”. La prepararea loțiunii pentru baie a fost folosit alool metilic, pe etichetă însă scria că substanța conține alcool etilic.

La spistalul din Irkutsk au fost internate în total 54 de persoane intoxicate, dintre care 33 au murit.

Toate persoanele intoxicate locuiesc în același cartier din Irkutsk. Forțele de ordine au găsit două puncte de comercializare a concentratului pentru baie.

Pe eticheta concentratului de baie „Păducel” scrie că acesta este compus din 93% spirt etilic, extract de „Păducel”, ulei de lamâie, glicerină și dietilftalat. Tot pe etichetă se menționează că substanța nu este destinată pentru pentru a fi consumată intern. O sticluță de loțiune costa 40 de ruble (0,6 euro). 

Majoritatea persoanelor intoxicate au vârstele cuprinse între 35 și 50 de ani. Forțele de ordine au deschis o anchetă penală și au arestat doi vânzători. 

Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev a dispus scoaterea din vânzarea a loțiunii pentru baie „Păducel”. Primarul orașului Irkutsk, Dmitri Berdnikov, a decretat stare de urgență și a interzis comercializarea tuturor substanțelor aloolice nealimentare.