Rusia este un stat marginalizat de aproape toată lumea occidentală. Anexarea Crimeei, războiul din Donbas, interferențele în alegeri, dezvoltarea de noi rachete, toate acestea au iritat statele vestice. Cu o singură excepție notabilă, Germania, scrie newstandard.news.

Berlinul, în virturea legăturii istorice cu Moscova, a continuat să întrețină o relație privilegiată cu țara pe care Occidentul o consideră un adversar periculos. Legătura specială este întreținută mai ales de companiile nemțești, care nu vor să renunțe la o cantitate foarte mare de ruble.

Cel mai nou exemplu în acest sens este Mercedes-Benz. Deși UE și SUA au impus sancțiuni peste sancțiuni Rusiei, compania are a inventat automobilul a deschis o nouă fabrică în Rusia. Mai precis, lângă Moscova. De pe liniile de asamblare vor ieși modelele favorite ale oligarhilor și mafioților ruși: sedanurile Clasa A, Clasa E și Clasa S, dar și SUV-urile ML și GL.

Inaugurarea a fost un eveniment de stat și de propagandă. Au participat directorul Daimler, Dieter Zetsche, ministrul german al Economiei și Energiei, Peter Altmaier și, cap de afiș, Vladimir PUTIN. În caz să lucrurile nu erau suficient de clare, toți trei au avut cravată de aceeași culoare.  

Putin, asemeneni unei vedete, a dat un „autograf” cu markerul pe capota unei mașini Clasa S noi. Menționăm că președintele rus a intrat în uzină cu noua lui limuzină prezidențială Aurus, făcută în Rusia în colaborare cu Porsche.

Mercedes-Benz a investit aproape 300 de milioane de dolari în fabrica din Rusia. Uzina are o capacitate de 25,000 de mașini pe an. De asemenea, circa 1000 de oameni vor lucra acolo. Firma germană a lansat investiția în 2017, după ce a primit un ajutor de stat de la Moscova.

Și ne mirăm când Statele Unite, Polonia și presa internațională strigă că Germania este calul troian al Rusiei în UE.