În timpul unei vizite în Georgia, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat din nou că țara din Caucazul de Sud va adera în cele din urmă Alianța militară occidentală, în ciuda opoziției feroce a Kremlinului.

Stoltenberg se află la Tbilisi pentru a se întâlni cu oficialii georgieni și a participa la exercițiile militare NATO-Georgia, scrie Europa Liberă.

Vorbind alături de premierul Mamuka Bakhtadze, el a spus că cele 29 de state membre ale NATO "au declarat în mod clar că Georgia va deveni membră a NATO". 

"Vom continua să lucrăm împreună pentru a ne pregăti pentru aderarea Georgiei la NATO", a declarat Stoltenberg, adăugând că nici o țară nu are dreptul să influențeze politica NATO privind ușile deschise. 

"Nu acceptăm ca Rusia sau orice altă putere să decidă ce fac membrii alianței", a mai precizat șeful NATO.

Bakhtadze a spus că "aderarea la NATO este alegerea poporului georgian". 

La summitul de la București din 2008, NATO a fost de acord că Georgia va deveni în cele din urmă membru, dar nu a fost stabilită o dată fermă, deși perspectiva de aderare a țării a fost reconfirmată la fiecare summit. 

Țara a aproximativ 3,7 milioane de persoane a purtat un război scurt cu Rusia în august 2008, iar prezența militară continuă a Moscovei pe teritoriul țării sporește tensiunile din regiune. 

După război, Rusia a lăsat mii de trupe în regiunile separatiste ale Georgiei din Osetia de Sud și Abhazia.

În Tbilisi, Stoltenberg a purtat discuții cu președintele georgian Salome Zurabishvili, în cadrul căruia a salutat angajamentul Georgiei pentru reforme.

Șeful NATO a reiterat, de asemenea, sprijinul aliaților pentru integritatea și suveranitatea teritorială a Georgiei. 

Exercițiile militare, denumite NATO-Georgia Exercise 2019, vor dura până pe 29 martie.