Comunitatea internaţională recunoaște fără echivoc că Rusia este un stat agresor și condamnă acțiunile sale agresive, a declarat președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Potrivit liderului de la Kiev, comunitatea internaţională demonstrează o poziție comună în sprijinul Ucrainei, iar poziția şefului statului ucrainean este susţinută de conducerea SUA, a Uniunii Europene și a altor țări.

Poroşenko a menţionat că a observat acest lucru în timpul ultimei sale vizite la Bruxelles, unde conducerea instituțiilor UE a transmis un mesaj conform căruia ucrainenii pot conta pe UE, care nu va recunoaște niciodată anexarea ilegală a Crimeii şi nu va accepta agresiunea din Donbas, scrie publicația ucraineană Segodnia.

Președintele ucrainean a subliniat că Rusia a recunoscut că este parte a conflictului din Ucraina în momentul în care preşedintele Vladimir Putin a semnat acordurile de pace de la Minsk și şi-a asumat obligații destul de clare în acest sens.

În opinia lui Poroşenko, este mai puţin important dacă Rusia se consideră sau nu parte a conflictului din Ucraina.

"Ideea este că lumea a recunoscut că Rusia este un stat agresor, prin documente ale Parlamentului European și decizii ale ONU, ale G7 şi ale instituțiilor financiare internaționale", a menționat Poroșenko.

Preşedintele ucrainean adus în discuţie inclusiv agresivitatea Germaniei naziste, care, în 1939, a atacat Polonia vecină și a declanşat cel de-al Doilea Război Mondial.

"Sunt convins că nici Germania lui Hitler nu s-a identificat drept agresor în războiul împotriva Poloniei. Astăzi, însă, există deja dosare ale Ucrainei în instanțele internaționale, inclusiv la ONU, unde în documente se arată Rusia este un stat agresor. Nimeni nu are nicio îndoială în privinţa agresorului rus", declarat Petro Poroşenko.

Potrivit preşedintelui Ucrainei, agresiunea Rusiei în Donbas s-a soldat până acum cu 10.000 de morţi în rândul populaţiei civile şi 2.956 de decese în rândul militarilor ucraineni.

Sursa: Radio Chișinău