După ce Donald Trump a afirmat, marţi, la Casa Albă, că are în vedere primirea Braziliei în NATO, guvernul german a reacţionat astăzi la sugestia președintelui american afirmând că aderarea unor noi state la Alianţa Nord-Atlantică este rezervată exclusiv ţărilor europene.

Maria Adebahr, purtătoarea de cuvânt a MAE german, a menţionat că articolul 10 al tratatului fondator al Alianţei stabileşte că statele membre pot invita, prin acord unanim, să adere orice stat european care este în măsură să contribuie la securitatea în zona Atlanticului de Nord, potrivit Agerpres.

Adebahr a ținut să asigure că această poziţie a Berlinului nu înseamnă că Germania nu ar considera Brazilia un partener important.

”Desigur că Brazilia, cea mai mare ţară de pe continentul latino-american, are pentru noi o importanţă specială”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE german. Donald Trump l-a primit marți, la Casa Albă, pe omologul său brazilian, Jair Bolsonaro. 

„Ne vom gândi foarte, foarte serios la asta, fie că este vorba de NATO, fie ceva în legătură cu alianţa”, a declarat președintele american cu ocazia vizitei oficiale pe care a primit-o.